Ex-minister Bomhoff schendt ambtsgeheim in boek

Ex-LPF-minister Bomhoff schendt het ambtsgeheim in zijn boek 'Blinde ambitie', dat donderdag verschijnt. Bomhoff citeert hierin uit vertrouwelijke kabinetsvergaderingen. Het ministerie van Algemene Zaken beraadt zich op juridische stappen....

ANP en Internetredactie

In 'Blinde ambitie' beschrijft Bomhoff zijn 87 dagen in de Nederlandse politiek. Hij zet uitvoerig uiteen hoe in de ministerraad de discussies verliepen over de verdeling van radiofrequenties en de uitbreiding van de Europese Unie. De voormalig minister van Volksgezondheid en vice-premier in het kabinet-Balkenende doet dat aan de hand van verschillende dialogen.

Het ministerie van Algemene Zaken beslist donderdag of het naar de rechter stapt. Van belang daarbij is of Bomhoff de geheime notulen van de ministerraad heeft gebruikt voor de citaten die hij weergeeft in het boek.

Algemene Zaken heeft Bomhoff onlangs in een brief nog gewezen op de afspraken waaraan bewindslieden zich dienen te houden. Ze krijgen dat bij hun aantreden in het zogenoemde 'blauwe boek' uitgelegd.

Het wetboek van strafrecht vermeldt dat als schending van het ambtsgeheim tot schade aan het belang van de staat leidt, een maximale gevangenisstraf van zes jaar mogelijk is.

Bomhoff gaat in 'Blinde ambitie' ook in op de affaire-Van Lieshout, de topambtenaar op zijn departement die door hem aan de kant werd gezet. Bomhoff kreeg over de kwestie een conflict met vice-premier en minister van Binnenlandse Zake Remkes. In het boek beschuldigt Bomhoff hem van leugens.

In een reactie zegt Remkes dat Bomhoff een verklaring heeft ondertekend dat hij niets over de kwestie-Van Lieshout naar buiten zou brengen. Remkes zegt hem drie weken geleden nog eens op deze afspraak te hebben gewezen. 'Dit kan niet', aldus Remkes woensdagavond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden