Ex-majoor gijzelt politieagenten in Peru

en ex-majoor heeft met gewapende volgelingen een politiebureau in het plaatsje Anahuyalas in de Peruaanse Andes bezet en er elf mensen gegijzeld....

ANP

Bij de bestorming door circa 150 opstandige reservisten die Humala aanhangen, zijn volgens het persbureau Andina zeven gewonden gevallen. Andahuyalas ligt bijna vijfhonderd kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Lima. De regering heeft in het district, Apurímac, de noodtoestand uitgeroepen en maatregelen in het vooruitzicht gesteld tegen de beweging van Humala en diens broer kolonel Ollanta Humala Tasso, de Movimiento Etnocacerista. Die is extreem nationalistisch, beklemtoont het Indiaanse karakter van het land en dweept met racistische ideeën. De beweging stelt te streven naar een authentieke democratie en wil Peru 'ontchilineren', een werkwoord dat kennelijk doelt op het terugdringen van de vermeende invloed van Chili in Peru.

Ongeveer tweeduizend Peruanen hebben zich rond het politiebureau verzameld om hun steun te betuigen aan de Humala. Die zei in een verklaring voor de radiozender RPP dat 'Toledo aan het hoofd van een corrupte regering staat en dat hij de rijkdommen aan het buitenland heeft verkwanseld'.

Premier Ferrero noemde de militairen 'subversieve elementen'.

Hij zei dat de regering de plicht heeft spoedig de orde te herstellen. Ferrero zei dat hij ervan overtuigd is dat de opstandelingen banden hebben met de drugsmaffia. De regering stuurt elitetroepen naar Apurímac. De militaristische Movimiento Etnocacerista zou over een militie van minstens driehonderd man kunnen beschikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden