'Ex-korpschef Bouman leende duizenden euro's aan voorzitter COR'

Gerard Bouman, voormalig korpschef van de Nationale Politie, zou duizenden euro's hebben uitgeleend aan de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR), Frank G. Hiermee zouden schulden van G. zijn gedekt. Dit is gebleken uit de verhoren in het onderzoek van de integriteitscommissie van de politie naar Bouman en G., meldt De Telegraaf.

Charlotte Huisman
Oud-korpschef Gerard Bouman. Beeld anp
Oud-korpschef Gerard Bouman.Beeld anp

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond bevestigt zaterdag de berichtgeving hierover. 'Volgens mijn bronnen is er inderdaad een geldlening geweest van de voormalige korpschef aan de voormalige voorzitter van de COR. Ongelooflijk.'

Eerder deze maand werd bekend dat in het onderzoek naar de geldverspilling van de Centrale Ondernemingsraad van de politie ook de rol van oud-korpschef Bouman onder de loep wordt genomen. Zijn opvolger Erik Akerboom zei dat Bouman medeveroorzaker is van de wantoestanden. De Centrale Ondernemingsraad van de politie gaf luxueuze feesten met champagneontbijt, misbruikte de politiecreditcard, kocht maatpakken op kosten van de belastingbetaler en huurde zogenaamde deskundigen in die connecties hadden met COR-voorzitter Frank G. Akerboom deed in oktober aangifte tegen G. wegens oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte. De voormalige politieleiding zou te weinig toezicht hebben gehouden.

De vraag is of Bouman de COR-voorzitter wilde paaien om zo makkelijker steun te krijgen bij belangrijke besluiten in de reorganisatie. Bouman moest als eerste korpschef van de landelijke politie de regionale korpsen omsmelten tot één organisatie en zocht hiervoor instemming. Bestuursleden uit de COR kregen auto's, laptops, tablets, smartphones, vrijstelling van werk en forse toeslagen. Alle declaraties werden zonder kritiek geaccordeerd.

'Er worden al veel vraagtekens gezet bij de relatie van Bouman en G. en dit bericht over de lening zet daar nog enkele vraagtekens bij', zegt Struijs. De politievakbondleider heeft er bij de onderzoekers op aangedrongen dat zij hun werk zo snel mogelijk doen. Hij gaat vragen of het aantal onderzoekers kan worden verdubbeld.

'Anders komen er de komende weken nog meer van dit soort berichten op tafel. Dat is schadelijk voor de politie. We moeten zo snel mogelijk helderheid krijgen. Het is beter als het hele verhaal in een keer wordt gepresenteerd, zodat wij daarover een normaal debat kunnen voeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden