'Ex-Kamerleden moeilijk aan de bak'

Oud-leden van de Tweede Kamer komen moeilijk aan een baan na hun periode in de volksvertegenwoordiging. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs 95 mensen die in 2010 en 2012 het parlement hebben verlaten.

Redactie
Gerdi Verbeet tijdens haar afscheid van de Tweede Kamer, waarvan zij bijna 6 jaar voorzitter was. Beeld ANP
Gerdi Verbeet tijdens haar afscheid van de Tweede Kamer, waarvan zij bijna 6 jaar voorzitter was.Beeld ANP

Van de 95 ondervraagde ex-Kamerleden hebben 55 nog geen vaste baan. Ze zijn niet actief op de arbeidsmarkt, ze zijn werkzoekend of hebben tijdelijk werk. 34 voormalige parlementariërs vinden het geen voordeel bij het solliciteren dat ze in de Kamer hebben gezeten, 28 vinden het zelfs een uitgesproken nadeel.

Wachtgeld
53 van de 95 ondervraagden geven aan dat ze nog wachtgeld krijgen. Een van hen is oud-Kamerlid en oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Ze maakt zich zorgen over de problemen van oud-Kamerleden om aan een baan te komen, en vindt daarom dat de regeling voor wachtgeld niet moet worden beperkt. 'Wat ik belangrijk vind, is dat Kamerleden niet tijdens het Kamerlidmaatschap al bezig zijn met het zoeken naar werk. Dat zou hun autonomie kunnen schaden. Je moet als Kamerlid beslissingen kunnen nemen die tegen je belang ingaan omdat ze in het belang zijn van het land. Dat wordt belemmerd als je zelf een nieuwe baan zoekt", aldus Verbeet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden