Ex-Joegoslaven weten het snelst werk te vinden

Toegelaten asielzoekers uit voormalig Joegoslavië hebben in Nederland meer succes met het vinden van werk dan andere vluchtelingen. Uit een steekproef onder 151 toegelaten vluchtelingen in 1995, die een half jaar later werd herhaald, blijkt dat 32 procent van de ex-Joegoslaven in relatief korte tijd werk had gevonden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Van de onderzochte groep werkte toen de eerste peiling werd gehouden 10 procent. Dit percentage was een half jaar later verdubbeld. Toen stond ook 20 procent van de vluchtelingen geregistreerd als werkloos, terwijl de overige 60 procent niet beschikbaar was voor de arbeidsmarkt, omdat een opleiding werd gevolgd.

De werkloosheid onder toegelaten vluchtelingen in Nederland is volgens de Rapportage Minderheden van het Sociaal en Cultureel Planbureau nog niet goed onderzocht. Vast staat wel dat veel vluchtelingen ondanks een bovengemiddelde opleiding moeilijk aan de slag komen.

Uit een onderzoek onder 599 asielzoekers die in 1991 een verblijfsstatus kregen, bleek dat na drie jaar nog driekwart afhankelijk was van een uitkering. Vluchtelingen blijken geneigd om, zonder eerst Nederlands te leren, werk aan te nemen dat onder hun opleidingsniveau ligt. Een groot deel stopt daar na enige tijd mee om alsnog een taalcursus of aanvullende opleiding te volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden