nieuwshofstadgroep

Ex-Hofstadleden halen geld op om IS-kinderen weg te smokkelen uit Syrië

Twee veroordeelde leden van terreurorganisatie de Hofstadgroep zamelen geld in om vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen uit Koerdische kampen in Syrië weg te smokkelen. Bilal L. en Samir A. zeggen tegen de donateurs dat het geld gebruikt wordt om deze vrouwen en kinderen naar de regio Idlib te smokkelen. Het geld halen ze op via digitale appgroepen en ook via collectes op straat.

Actievoerders bij de rechtbank in Amsterdam Osdorp waar de rechtszaak tegen de Hofstadgroep wordt gehouden.Beeld Raymond Rutting

Dat uitgerekend L. en A. geld inzamelen voor Syriëgangers, ligt gevoelig. Ze waren waren ten tijde van de moord op Theo van Gogh (2004) verbonden aan de Hofstadgroep. Bilal L. kreeg in 2006 drie jaar cel wegens het ronselen voor de jihad en doorliep daarna een antiradicaliseringsprogramma. Samir A. is na zijn arrestatie veroordeeld tot 9 jaar cel wegens de voorbereidingen van een terroristische aanslag. Sinds zijn vrijlating wordt hij nadrukkelijk gevolgd door de veiligheidsdiensten en zijn er tevergeefs pogingen ondernomen hem te deradicaliseren, schreef NRC zaterdag.

Volgens een bron zouden L. en Samir A. zeker sinds begin dit jaar de straat zijn opgegaan in Amsterdam-Oost om geld te collecteren. Bilal L. bevestigt de inzamelingsactie desgevraagd aan de Volkskrant. Daarnaast heeft de Volkskrant screenshots van Whatsappgroep ‘Steun Baghuz’ in het bezit. Daarin vraagt Bilal L. om geld om ‘tientallen vrouwen en kinderen in Koerdische kampen’ weg te smokkelen. Het geld zou via Syrische asielzoekers naar Syrië worden doorgesluisd. Deze manier van ondergrondse geldtransacties staat ook bekend als ‘hawala-bankieren’ en wordt vaak ingezet in jihadistische kringen.

Screenshots uit de appgroep 'Steun Baghuz’.

In NRC verklaarde Samir A. zaterdag dat hij vooral de kinderen wil helpen. ‘Als je weet dat kinderen ergens dood gaan van de honger, dan help je,’ zegt hij.

Bilal L. vertelt tijdens het collecteren van geld dat dankzij de donaties al met succes vrouwen naar Idlib zijn gesmokkeld. Idlib is een regio in het noord-westen van Syrië waar verschillende rebellengroepen actief zijn. Of er daadwerkelijk vrouwen en kinderen zijn gesmokkeld naar Idlib wil L. tegen de Volkskrant bevestigen noch ontkennen.

Het doneren is vooral populair geworden in de laatste dagen tijdens het gevecht om het laatste IS-bolwerk Baghouz in Zuid-Syrië. IS-leden, waaronder Nederlanders die in Baghouz verbleven, hebben zich de laatste weken massaal overgegeven aan de Koerdische rebellengroepering SDF. Vrouwelijke IS-leden en hun kinderen zijn vervolgens geplaatst in het overvolle Koerdische vluchtelingenkamp Al Hawl, waar de omstandigheden erbarmelijk zijn. 

‘Geloof me, Koerden willen ook van hun af’, schrijft Bilal L. in de Whatsappgroep Steun Baghuz. ‘Die zijn hun liever kwijt dan rijk.’

De Koerden hebben meermaals het verzoek aan westerse autoriteiten gedaan om hun onderdanen uit de vluchtelingenkampen te repatriëren. Voorlopig willen de westerse landen, waaronder Nederland, daar niet aan vanwege het mogelijke veiligheidsrisico dat Syriëgangers vormen.

Jongerenwerker

Bilal L. was na zijn vrijlating onder meer actief als jongerenwerker bij de gemeente Amsterdam. Daar moest hij radicaliserende jongeren in het gareel houden. Na de dood van zijn zus Sarah L. en haar dochtertje in Syrië is hij volgens bronnen weer geradicaliseerd en vertrok hij bij de gemeente. L. werd er onder meer van beschuldigd dat hij twee jongens had gestimuleerd naar IS-gebied af te reizen. In 2017 ontstond er grote onrust over de Amsterdamse antiradicaliseringsaanpak en de rol van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan daarin.

Heeft u een tip: Op verschillende wijze kunt u de redactie informeren. Alle mogelijkheden staan op volkskrant.nl/tip

Meer over Syriëgangers, Bilal L. en Samir A. 

Over de val van Baghouz en hoe nu verder, schreef onze correspondent Ana van Es deze analyse in vier punten. Zij interviewde ook IS-spijtoptant Yago R., die vastzit bij de Koerden. 

De Amsterdamse antiradicaliseringsaanpak waarbij Bilal L. betrokken was leidde destijds tot een spoeddebat in de gemeenteraad en een rechtszaak tegen een antiradicaliseringsambtenaar. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden