Ex-gedeputeerde van Gelderland krijgt taakstraf

De rechtbank in Arnhem heeft de Gelderse ex-gedeputeerde Wim Scheerder vrijgesproken van corruptie. Scheerder werd wel schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte....

Van onze verslaggever Mac van Dinther

Ex-provincieambtenaar H. de S. is volgens de rechtbank wel schuldig aan corruptie. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur, negen maanden voorwaardelijk en een boete van 7,5 duizend euro opgelegd. Bovendien moet hij de 15 duizend euro afstaan die hij aan giften heeft ontvangen.

Eep Landman, de voormalige directeur van evenementenbureau Gelderland Events, werd voor omkoping van De S. veroordeeld tot 240 taakstraf, zes maanden voorwaardelijk en vijfduizend euro boete. Landman en De S. werden ook schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte.

Het OM eiste twee weken geleden vijftien maanden cel tegen Scheerder. Scheerder zou van Landman 4500 euro hebben ontvangen voor zijn bruiloft. Als tegenprestatie zou hij brieven met onjuiste informatie ten gunste van Gelderland Events hebben gestuurd naar de bank.

Volgens de rechtbank staat vast dat Landman heeft betaald, maar is niet bewezen dat Scheerder ervan wist. De rechters verwijten Scheerder wel dat hij willens en wetens twee brieven met onware informatie heeft ondertekend.

Daar staat tegenover dat niet is gebleken dat de ex-gedeputeerde te kwader trouw handelde of uit persoonlijk gewin. Volgens de rechtbank maakte Scheerder een bestuurlijke taxatiefout.

De rechtbank haalde hard uit naar de foute bestuurscultuur van de provincie Gelderland. Dat werkte strafverminderend voor Scheerder. Ook commissaris van de koningin Jan Kamminga kreeg een veeg uit de pan. Kamminga had Scheerder beschuldigd van misleiding en manipulatie. Daarvan is niets gebleken, aldus de rechtbank.

De advocaten van Scheerder hadden betoogd dat gedeputeerde staten diens brieven tot hun collectieve verantwoordelijkheid hebben genomen. Maar volgens de rechters staat dat los van de strafzaak: het OM besluit of een bestuurder wordt vervolgd, niet gedeputeerde staten .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden