Ex-directeur Stedelijk Museum Ruf geeft verklaring over neveninkomsten: 'Misverstand'

Na twee weken stilte heeft Beatrix Ruf (57) een verklaring gegeven over haar omstreden adviesbureau Currentmatters B.V. In The New York Times noemt ze de ontstane controverse een 'misverstand'. Op 17 oktober trad Ruf af als artistiek directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Zij deed dit om de 'reputatie' van het museum te redden, liet het beknopte persbericht destijds weten.

Beatrix Ruf Beeld anp

Haar aftreden was een direct gevolg van uitgebreide berichtgeving in NRC Handelsblad. Ruf zou, naast de twintig nevenactiviteiten die in jaarverslag van het museum vermeld stonden, met haar adviesbureau Currentmatters B.V. in 2015 een winst hebben behaald van minstens 437 duizend euro. Zij zou dit geld hebben verdiend met het adviseren over kunstaankopen, daardoor zou ze zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling.

Ontslagpremie

Aan The New York Times gaf Ruf per e-mail een interview. De winst die Currentmatters in 2015 behaalde was 'misleidend', schreef Ruf aan de krant. Deze winst zou grotendeels een ontslagpremie zijn geweest van een vorige werkgever van Ruf: de Zwitserse uitgever Ringier. The New York Times sprak de uitgever, die bevestigde dat hij Ruf 1 miljoen Zwitserse francs (865 duizend euro) heeft gegeven als 'thank you gift'. Dat bedrag zou hij de afgelopen jaren in porties hebben overgemaakt. Ringier: 'Het geld waar volgens mij iedereen het over heeft, is het geld dat zij kreeg omdat ze twintig jaar voor ons heeft gewerkt.'

Dit betekent overigens niet dat Ruf haar nevenfuncties, zoals adviseren over aankopen en deelnemen aan jury's, onbezoldigd deed. In haar verklaring aan Nederlandse media schrijft Ruf: 'Ik verdiende in die periode ongeveer honderdduizend euro per jaar aan door het Stedelijk goedgekeurde nevenactiviteiten.' Om die nevenactiviteiten te ontplooien had ze het bedrijf Currentmatters opgericht. Volgens Ruf had de Raad van Toezicht al haar nevenactiviteiten goedgekeurd.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam Beeld anp

Bonus van Ringier

De reden om juist nu met een verklaring naar buiten te treden, is dat Ruf zojuist haar jaarverslag van 2016 heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. De 698 duizend euro die daarin als winst staat vermeld, zou wederom vooral deze bonus van Ringier zijn. Ruf schrijft dat ze 'wil voorkomen dat dit jaarverslag tot vergelijkbare misverstanden leidt.' De vennootschap heeft inmiddels een eigen vermogen van ruim 2 miljoen euro.

Het Stedelijk Museum Amsterdam wil niet reageren op de kwestie en wacht de uitkomsten van twee onderzoeken af. Een betreft het functioneren van de raad van toezicht en de tweede zal bekijken of in strijd met de Wet Normering Topinkomens is gehandeld. Ruf wil zelf voorlopig ook geen nadere verklaring over haar vertrek geven, vertelt haar woordvoerder.


Crisis bij Stedelijk

'Erkend puinruimer' Sieburgh moet orde op zaken stellen bij stuurloos Stedelijk
Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een erkend puinruimer gevonden om orde op zaken te stellen na het vertrek van de directie. Jan Willem Sieburgh (67) neemt per 1 november de zakelijke leiding van het museum op zich. Het wordt Sieburghs derde grote interimklus, eerder mocht hij al rust brengen in het Amsterdamse Tropenmuseum en het Wereldmuseum in Rotterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.