Ex-directeur Rochdale: sjoemelaar in ‘hutten’, maar ook redder van de Bijlmer

Huub Möllenkamp, die zondag door de woningstichting op staande voet werd ontslagen, sloot ‘merkwaardige deals’.

Zelden zal een ‘auto van de zaak’ iemand zo hardnekkig hebben achtervolgd als de Maserati van Huub Möllenkamp, de op staande voet ontslagen directeur van woningstichting Rochdale.

Rochdale (uit te spreken als ‘rog dale’) is met een woningbestand van 45 duizend stuks in en rondom Amsterdam een van de grootste huizenbezitters van Nederland.

De stichting ontstond in 2004 uit een fusie van de christelijk-sociale woningcorporatie Patrimonium en de van oorsprong sociaal-democratische Bouwvereniging Rochdale. Een bedrijf derhalve met een sterk sociale inslag.

Niet bij steen alleen, de titel van het jubileumboek uit 2008 gold min of meer tevens als bedrijfsmotto. Anders geformuleerd: Rochdale helpt minder daadkrachtige Amsterdammers aan een betaalbare sociale huurwoning.

Als de directeur, die er ondanks een jaarsalaris van twee ton prat op gaat een eenvoudig gebleven Amsterdamse volksjongen te zijn, zich dan ineens door een vaste chauffeur laat verplaatsen in een Italiaanse limousine, dan is er iets mis.

Er waren al vaker aanwijzingen dat er iets niet deugde bij Rochdale en de bij de lokale PvdA populaire Huub Möllenkamp. Zo vertelde een hoge ambtenaar van het ministerie van VROM een jaar geleden tegen de Volkskrant het merkwaardig te vinden dat Möllenkamp privé een woning van Rochdales huisaannemer had gekocht.

Wat Möllenkamp betreft, werd echter een oogje toegeknepen, omdat hij de hoofdstad te hulp was geschoten met de dringend noodzakelijke sanering van de Bijlmer.

Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties in Het Financieele Dagblad : ‘Ik denk dat je zonder overdrijven kunt zeggen dat hij de Bijlmer heeft gered. Hij nam het bestuur van Bijlmercorporatie Nieuw Amsterdam op zich en bracht later een fusie tot stand.’

Maar ook: ‘Doe je ogen dicht als hij aan het woord is, en je waant je op de Albert Cuypmarkt.’

Het duurde tot vorig jaar oktober voordat de Maserati van Möllenkamp landelijk in het nieuws kwam. En de Spaanse vakantievilla van Möllenkamp.

David Denneboom, een hoofdstedelijke vastgoedhandelaar, vertelde De Telegraaf eind vorig jaar enkele anekdotes uit de branche, die Möllenkamp uiteindelijk de das omdeden. Denneboom was de man die in 2004 naast zijn collega Willem Endstra stond, toen die voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam werd doodgeschoten. Denneboom werd alleen in z’n been geraakt.

Hij vertelde de krant dat Möllenkamp hem tijdens een lunch in het Amstel Hotel een appartementencomplex aan de Gaasperplas (Bijlmer) aanbood voor 36,1 miljoen euro. Tegen uitzonderlijke condities. Rochdale zou, aldus Denneboom, alle financiële risico’s op zich nemen. Het enige dat Denneboom diende te doen, was de appartementen (door Möllenkamp ‘hutten’ genoemd) doorverkopen zodra de huurders waren vertrokken. Wat niet werd verkocht, kon met 4.000 euro winst weer aan Rochdale worden teruggegeven.

Möllenkamp ontkende alles, maar werd kort na de publicatie geschorst. Over de Maserati zei hij nog: ‘Toegegeven, die wagen was een domme jongensdroom van mij. Zo’n auto past niet in mijn functie.’ De Italiaan werd ingeruild voor een dure Duitser: een twaalfcilinder Audi A8.

Kort daarna kwamen zo mogelijk nog merkwaardiger deals naar buiten, voornamelijk transacties in de Amsterdamse Bijlmer. In augustus 2008 kocht Rochdale voor een recordbedrag van 46,6 miljoen euro het kantorencomplex De Heerd in de Bijlmer. De verkopers: Ronald Egger en Sjaak van Vliet, twee vrienden van Möllenkamp en exploitanten van vastgoedbedrijf Solidiam, dat het complex zelf vier maanden eerder voor de helft van de verkoopprijs had verworven.

Het vermoeden: Rochdale betaalde veel te veel en Möllenkamp zou vroeg of laat zelf geld ontvangen uit de deal.

In dezelfde periode werd bekend dat Rochdale in 2007 het appartementencomplex Hogevecht in de Bijlmer had verkocht zonder daarvoor de verplichte toestemming van de minister te vragen.

Afgelopen weekeinde werd Möllenkamp ontslagen. De aandacht richt zich nu op de toezichthouders, met name op eerste commissaris, prof. dr. J. van Cuilenburg, hoogleraar communicatiewetenschap, lid van het Commissariaat van de Media en langjarig vriend van Möllenkamp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.