Ex-diplomaten laken 'onbeschaamde steun' Bush voor Sharon

Een groep Amerikaanse oud-diplomaten levert in een open brief felle kritiek op het Midden-Oosten-beleid van president Bush. De 'onbeschaamde steun' voor de Israëlische premier Sharon kost de Verenigde Staten geloofwaardigheid, prestige en vrienden, aldus de brief, die gisteren naar buiten kwam....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Andrew Killgore, eind jaren zeventig ambassadeur in Qatar, stelde de brief op. De zestig ondertekenaars volgen de 52 Britse voormalige diplomaten, die premier Tony Blair vorige week in een soortgelijk schrijven onder vuur namen.

De Amerikaanse brief is een reactie op de steun die Bush vorige maand gaf aan het omstreden plan van Sharon voor volledige losmaking van de Palestijnen. Het gaat om terugtrekking uit de Gaza-strook en delen van de Westelijke Jordaanoever, terwijl vijf Israëlische nederzettingen op de Westoever met rust worden gelaten. Sharons Likud-partij wees het voorstel af.

Ook de bouw van de muur rond de Westoever en de afwijzing van het recht van terugkeer van drie miljoen Palestijnen krijgen kritiek. Omdat Bush de Israëlische premier hierin blijft steunen, 'hebt u Amerikaanse diplomaten, burgers en het leger in een onhoudbare en zelfs gevaarlijk positie gebracht'.

'Door de deur te sluiten voor onderhandelingen met de Palestijnen en de mogelijkheid van een Palestijnse staat, bewijst u dat de Verenigde Staten geen evenwichtige vredespartner zijn', schrijven de critici aan Bush.

Terwijl de brief onmiddellijk opdook op websites in Europa en het Midden-Oosten, kreeg die in de VS weinig aandacht. Het Witte Huis kwam niet meteen met een reactie. Bush voerde campagne in de staat Ohio. De afgelopen weken heeft Bush herhaald dat hij voorstander blijft van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Gisteren praatte het 'kwartet' - de Verenigde Naties, Amerika, de Europese Unie en Rusland - in New York over de 'routekaart' voor vrede in Israël en de Palestijnse gebieden, onder leiding van Kofi Annan, de secretaris-generaal van de VN. De vergadering bevestigde zijn steun voor de 'routekaart'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden