Ex-diplomaat beëindigt na twee weken hongerstaking

De ex-diplomaat J. Boerland heeft dinsdagmiddag na twee weken zijn hongerstaking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag beëindigd....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Met de overhandiging van een petitie aan de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken vroeg hij gisteren opnieuw aandacht voor zijn zaak.

De Kamerleden Hoekema (D66) en Vos (GroenLinks) hebben hem beloofd vragen te zullen stellen.

De echtgenote van Boerland werd in 1987 op klaarlichte dag vermoord bij een inbraak in hun ambtswoning in de Jamaicaanse stad Kingston. Kort daarvoor had het ministerie besloten te bezuinigen op de dagbewaking van het huis van het echtpaar.

De oud-ambtenaar beschuldigt het ministerie van nalatigheid en wil onder meer een politiek onderzoek naar de kwestie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bood Boerland begin december vorig jaar een schikking van een ton aan, maar die wees hij af.

'Ik laat me niet afkopen. De Nederlandse overheid mag ook weleens een keer een fout erkennen.'

Boerland zei gisteren dat hij zal doorgaan met zijn strijd voor erkenning. Hij wil kunnen beschikken over een overlijdensakte, die hij onder meer nodig heeft voor de aanvraag van studiefinanciering voor een van zijn kinderen. Het ontbreken daarvan (door onduidelijkheid over het onderzoek naar de moord) leidde al eerder tot moeilijkheden met de Informatie Beheer Groep, die de studiefinanciering toekent.

De toenmalige minister Ritzen van Onderwijs trof toen een regeling waardoor het probleem alsnog werd opgelost, vertelde Boerland gisteren voor het Radio 1 Journaal.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken betreurt de kritiek van Boerland. 'Het is een probleem dat Boerland zich constant als tegenstander van het ministerie opwerpt, terwijl we samen met hem al jaren een oplossing proberen te vinden.'

Volgens de zegsman deed het departement er al alles aan om de zaak af te wikkelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden