Ex-defensiemedewerker verliest beroepszaak tegen Voorhoeve

Voormalig bedrijfsmaatschappelijk werker J.J. Spijkers heeft zijn juridische procedure tegen minister Voorhoeve van Defensie op alle punten verloren. Spijkers krijgt niet het eerherstel waar hij om had gevraagd en geen schadevergoeding, zo bleek dinsdag uit de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in Utrecht....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het eervol ontslag van Spijkers op 1 oktober 1993 is in stand gebleven en de financiële regeling van in totaal 659.525 gulden die Defensie al met Spijkers had getroffen, werd door de raad toereikend geacht. Minister Voorhoeve liet weten te hopen dat met de uitspraak een streep kan worden gezet onder de zaak.

Spijkers beschuldigde het ministerie er onder meer van dat het hem krankzinnig heeft laten verklaren om van hem af te komen.

Tevens verklaarde Spijkers dat het ministerie van Defensie hem heeft opgedragen te liegen tegen de weduwe van de in 1984 bij een mijnongeval om het leven gekomen munitiedeskundige Ovaa.

De Raad van Beroep verklaarde in zijn motivering dat er geen sprake is geweest van 'psychiatrische stigmatisering'.

Ook heeft Spijkers de raad er niet van kunnen overtuigen dat de zaak-Ovaa ten grondslag heeft gelegen aan het ontslag.

De raad beschuldigde Spijkers ervan een 'oorspronkelijk tamelijk onschuldig arbeidsconflict' te hebben laten escaleren door bij herhaling te weigeren om in overleg met Defensie tot een oplossing te komen. De raad noemde dat 'bepaald niet realistisch'.

Verder werd Spijkers verweten vrijwel iedere bedrijfsarts en ambtenaar van Defensie die bij zijn zaak betrokken raakte, te hebben geconfronteerd met 'vaak ongefundeerd blijkende verwijten, klachten en beschuldigingen, waarvan de inhoud en de toon allesbehalve als deëscalerend kunnen worden gekenschetst'.

Defensie kreeg van de Raad van Beroep het verwijt niet daadkrachtig genoeg te hebben gepoogd Spijkers een nieuwe baan te geven, nadat de ontheffing uit zijn functie in 1987 ongedaan was gemaakt. Maar door een gunstiger financiële regeling te treffen met Spijkers dan nodig was, heeft Defensie volgens de raad dat verzuim goedgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden