Ex Bruinsma ondersteunt relaas Mabel

Niet Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso, maar haar vriendin Ottolien Lels had begin jaren negentig een liefdesrelatie met topcrimineel Klaas Bruinsma....

Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt Weert Schenk

Lels, psychologe en momenteel senior consultant bij een internationaal organisatieadviesbureau, geeft openheid over haar relatie, omdat volgens haar Wisse Smit ten onrechte wordt beschuldigd van een affaire met Bruinsma. Lels: 'Alleen de waarheid helpt om onrecht recht te zetten.'

Ten tijde van de relatie werkte Lels bij een bedrijf dat onder meer zeilevenementen organiseerde. Later ging zij in Leiden psychologie studeren. Lels is ongehuwd en heeft geen kinderen.

Maandag verklaarde wedstrijdzeiler Jochem Visser, de schipper van het door Bruinsma gesponsorde zeiljacht Amsterdamed, in deze krant al dat Wisse Smit geen relatie had met de mafiabaas, maar met een bemanningslid. Het gaat waarschijnlijk om Arne Klunder, die gisteren op televisie verklaarde dat hij een verhouding had met Wisse Smit.

Visser, die naar eigen zeggen 'erg close' was met Bruinsma: 'Destijds was er een andere dame in het leven van Bruinsma, ook een uit de betere kringen. Dat was zijn echte vriendin, die bij hem bleef tot zijn dood. Misschien wordt Mabel verward met die vrouw.' Lels in haar verklaring: 'In de periode voorafgaande aan de dood van Bruinsma was ik ”de andere dame” over wie Visser spreekt.'

Oude Bruinsma-getrouwen Geurt Roos en Etienne Urka verklaarden eveneens dat Bruinsma 'absoluut' geen liefdesrelatie had met Wisse Smit. Eerder zei lijfwacht Charlie da Silva tegen misdaadverslaggever Peter R. de Vries dat Wisse Smit en zijn baas een liefdesrelatie hadden.

Mabel Wisse Smit heeft, verklaarde ze, op Bruinsma's motorschip Neeltje Jacoba gelogeerd. Af en toe werd het schip gebruikt als 'hotel' voor de wedstrijdcrew.

Het kabinet laat nader onderzoek verrichten naar de contacten van Wisse Smit met Bruinsma. Johan Friso en zijn verloofde hebben het parlement toestemming gevraagd voor hun huwelijk. Instemming is nodig om aanspraak op de Troon te houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden