Ex-bankiers ING eisen hoger pensioen

Ongeveer zestig gepensioneerde topmanagers van ING zijn naar de rechter gestapt om miljoenen euro's pensioenverhoging te eisen. Ze vinden dat ze recht hebben op volledige indexatie van hun pensioenen, crisis of geen crisis.

AMSTERDAM - Als de gepensioneerden de rechtszaak winnen, moet ING ongeveer tweehonderd ex-directeuren 160- tot 200 miljoen euro extra pensioen uitkeren, zegt een woordvoerster. Dat is 800 duizend euro tot 1 miljoen euro per persoon. Bovendien kunnen dan mogelijk alle 48 duizend (ex-)werknemers van ING met het rechterlijk vonnis in de hand volledige pensioenindexatie eisen. ING kon gisteren geen schatting geven van de kosten van dat worstcasescenario.

Volgens de ex-bankiers gaat het om 100 miljoen euro, schrijft De Telegraaf, die de zaak dinsdag in de openbaarheid bracht. Hun advocate was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Maandag kwam de zaak voor bij de kantonrechter in Amsterdam. De Belangenvereniging ING-directiepensioenen, ook wel Binding genoemd, heeft de zaak aangespannen. De leden waren voor hun pensioen werkzaam in de hoogste echelons van ING, op het niveau van de directieraad en de raad van bestuur.

Voorzitter van de belangenvereniging is Fred von Dewall (67), tot 2005 hoofdeconoom van ING. Andere Binding-leden zijn oud-bestuursvoorzitter Ewald Kist (68), Jan Zegering Hadders (65, voormalig directievoorzitter ING Nederland) en Frits van Bruggen (62, ex-directeur ING Pensioenbedrijf). Kist verdiende in zijn laatste complete jaar als bestuursvoorzitter (2003) 1,16 miljoen euro. Hij vult zijn ING-pensioen aan met commissariaten bij De Nederlandsche Bank, DSM en Philips.

De voormalige topbankiers zijn verbolgen omdat ING hun pensioenen al drie jaar niet meer met de inflatie laat meestijgen. Bij ING beslist niet het pensioenfonds over indexatie, maar de raad van bestuur. De indexatie wordt niet betaald uit de opbrengst van de pensioenpremies (ING-werknemers betalen relatief weinig pensioenpremie), maar uit de winst van het bedrijf.

De raad van bestuur besloot in 2010 de inflatiecorrectie op de pensioenen achterwege te laten. In de arbeidscontracten van de topmanagers staat dat de bank alleen om 'zwaarwegende redenen' van indexatie kan afzien. De bank stelt dat die redenen er zijn, namelijk de moeilijke economische omstandigheden, het feit dat ING nog niet alle staatssteun heeft terugbetaald en de aangescherpte kapitaalseisen van de nieuwe bankenregulering.

De oud-werknemers zouden van mening zijn dat hun arbeidscontract indexatie garandeert. Hun standpunt is dat ING onder alle omstandigheden verplicht is de pensioenen te verhogen.

Bovendien zouden de klagers weinig waarde hechten aan de zwaarwegende redenen die ING aanvoert. De bank maakt immers gewoon winst (5,8 miljard euro in 2011) en de raad van commissarissen zag vorig jaar wel ruimte om bestuursvoorzitter Jan Hommen een bonus van 1,25 miljoen euro toe te kennen. Die bonus wekte zoveel publieke commotie dat Hommen er uiteindelijk 'vrijwillig' vanaf zag.

De deelnemersraad van het ING pensioenfonds, dat zo'n 13 miljard euro beheert, heeft ook al diverse keren geprotesteerd tegen het niet- indexeren van de pensioenen. Vorig jaar beslisten kantonrechters in een arbitragezaak in het voordeel van de bank: de pensioenen hoefden niet omhoog. In maart heeft de deelnemersraad opnieuw arbitrage aangevraagd, omdat ING de pensioenen weer niet indexeert.

De leden van Binding zijn niet gebonden aan de uitkomst van de arbitrage, omdat zij buiten de cao om werden betaald. Hun pensioenafspraken vallen dus niet onder de cao.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden