Ex-bankier zoekt geld voor Fokker II

Oud-topman H. Langman van ABN Amro zoekt financiers voor een zelfstandig Fokker II. Hij is door de bewindvoerders van Fokker ingeschakeld nu een overname van de vliegtuigfabriek door het Canadese Bombardier of het Koreaanse Samsung hoogst onwaarschijnlijk is geworden....

MIKE ACKERMANS; HENK BLANKEN

Van onze verslaggevers

Mike Ackermans

Henk Blanken

AMSTERDAM/DEN HAAG

In het op 14 februari uitgewerkte 'stand-alone-scenario' moet minister Wijers van Economische Zaken voor 525 miljoen gulden garanties geven, maar de bewindsman voelt daar vooralsnog niets voor. Vandaag komen de bewindvoerders en de top van Fokker naar Den Haag om de Tweede Kamer en Wijers te overtuigen van de levensvatbaarheid van een zelfstandig Fokker.

Tot nu toe gelooft Wijers dat de vliegtuigbouwer uitsluitend kan overleven met een sterke industriële partner. Ook de FNV oefent druk uit op Wijers om 'een open oog' te hebben voor dit scenario. Kamerleden toonden zich maandagavond sceptisch over het plan.

In het 'doorstart-scenario-B' dat door de bewindvoerders van Fokker is opgesteld, verdwijnen nog eens tweeduizend banen, vooral bij de ontwerpafdeling. Maar het plan is minder 'bloederig' dan dat van Bombardier. Het Canadese concern wil stoppen met de produktie van de Fokker 50, wil de hele top van Fokker wegsturen en eist bovendien 2,5 miljard gulden van de Nederlandse staat. Een bod van Samsung dreigt te laat te komen.

Het doorstart-scenario-B gaat uit van een faillissement van Fokker, waarna de activiteiten worden overgenomen door een nieuw op te richten vennootschap. De torenhoge schulden blijven in de failliete boedel achter. Volgens de bewindvoerders kan Fokker dan veertig à vijftig vliegtuigen per jaar maken bij een omzet van 2,3 miljard. Het bedrijf zou direct winst maken, oplopend tot 150 à 200 miljoen gulden.

Het plan staat of valt met de oprichting van een lease-maatschappij, de Asset Management Company (AMCO). Die zal de toestellen die Fokker weet te slijten, moeten financieren. In deze constructie loopt niet Fokker, maar AMCO het ondernemingsrisico. De lease-maatschappij moet dit jaar een vermogen krijgen van 192 miljoen dollar, waarvoor de overheid zich garant moet stellen. Dat bedrag loopt op tot 324 miljoen dollar (525 miljoen gulden) in 1997. Andere financiers zullen in totaal 456 miljoen dollar op tafel moeten leggen voor AMCO.

De kans op een serieus bod van Bombardier - tot voor kort de belangrijkste hoop voor Fokker - 'is eerder afgenomen dan toegenomen', aldus Fokker-commissaris J. Hovers. Als bestuursvoorzitter van het machinebouw-concern Stork bevestigde Hovers maandag dat hij zeer geïnteresseerd is in overname van de winstgevende dochters van Fokker in Woensdrecht en Hoogeveen. Bij die bedrijven werken tweeduizend mensen, en Hovers verwacht daar geen ontslagen. Hovers ziet Stork ook een rol spelen in een doorstart-plan.

Behalve Fokker hebben zich tientallen bedrijven gemeld als potentiële kopers voor de Fokker-dochters Elmo, Fokker Aircraft Services en Special Products, die buiten het surséance van de vliegtuigbouwer zijn gebleven. Stork zou de overname kunnen betalen uit de eigen kas, die een half miljard gulden bevat.

Hovers zou, als Stork de drie Fokker-dochters kon kopen, Fokker zelf graag als klant houden. Hij steunt daarom het doorstart-scenario, maar zegt tegelijkertijd dat zijn financiële bijdrage 'alleen bescheiden kan zijn'. Nieuw kapitaal moet aanvankelijk van Nederlandse banken komen, vindt Hovers. 'Als de zaak momentum heeft, moeten er meer reguliere partijen bij komen.'

Kamerleden zijn sceptisch over een zelfstandige doorstart van Fokker, maar willen er wel over praten. 'Er valt over zo'n oranje-scenario te praten', zegt PvdA-kamerlid Van Gelder. Zijn VVD-collega Remkes zegt 'niet overtuigd' te zijn van de levensvatbaarheid van het scenario. D66-kamerlid Van Walsem: 'Een garantie voor een paar honderd miljoen is bespreekbaar, maar er moet absoluut een grens worden gesteld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden