Ex-ambassadeur niet schuldig aan smokkel

De rechtbank in Zwolle heeft de voormalig ambassadeur van Nederland in Sri Lanka, B. Körner, donderdag vrijgesproken van medeplichtigheid aan mensensmokkel....

De rechtbank acht de verwijten van het Openbaar Ministerie tegen de twee diplomaten 'niet wettig en overtuigend bewezen'. Volgens de rechters is 'met name niet bewezen dat er sprake is geweest van opzet, gericht op winstbejag'.

Het OM had twee weken geleden respectievelijk vijf en vier maanden tegen Körner en Hendrichs geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

De aanklager verwijt de twee mannen dat zij 'als professionals de ogen dichthielden voor signalen van mensensmokkel' bij de behandeling van de aanvragen voor visa van ongeveer honderd Srilankanen, voornamelijk vrouwen en kinderen. De ambassadeur en kanselier zouden volgens andere medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken de waarschuwingen over de persoon die de aanvragen had aangeleverd, hebben genegeerd.

Het ging om Agsi M., die zich in 1996 in Colombo bij de Nederlandse ambassade presenteerde als een succesvol emigrant, die in Nederland fortuin had gemaakt. Hij wilde geld doneren aan betrouwbare goede doelen in zijn thuisland. Körner heeft toegegeven zich door het 'sympathieke' verhaal van de emigrant in de luren te hebben laten leggen.

Toen M. later vroeg om zijn medewerking aan een afscheidsbezoek van een grote groep 'voormalige personeelsleden' aan zijn zieke moeder in Nederland, gaf Körner zijn medewerkers de instructie de visa-verzoeken vlot in te willigen. Dat M. werkzaam was bij het Nederlandse bedrijf in kunststof leidingen Wavin was extra vertrouwenwekkend. Körner kende daar immers 'volstrekt toevallig' een paar mensen.

Alle reizigers verdwenen na aankomst in Nederland in de illegaliteit. M. werd veroordeeld tot vijf jaar cel wegens mensensmokkel.

Volgens officier van justitie De Haas kwam het gebrek aan argwaan bij de diplomaten neer op 'strafrechtelijk verwijtbaar beneden de maat presteren'. De behandeling van visa-aanvragen in een door burgeroorlog verscheurd land, een belangrijk 'risicogebied' voor mensensmokkel, dient immers uiterst zorgvuldig te gebeuren, aldus de officier.

Advocaten Fibbe en Vink van de diplomaten hadden aangevoerd dat hun hun cliënten 'strafrechtelijke immuniteit' genieten omdat zij moesten worden gezien als ambtenaren, die een exclusieve overheidstaak uitvoerden, namelijk de visa-uitgifte. Dat argument werd door de rechtbank verworpen.

Advocaat Fibbe stelde na de uitspraak dat de gedaagden grote schade hebben opgelopen door de strafzaak, ondermeer door de grote hoeveelheid negatieve publiciteit. Hij acht een eis tot schadevergoeding aan het adres van het OM denkbaar, maar daarover zal pas worden beslist als justitie heeft bedacht of het de uitspraak van de Zwolse rechter in hoger beroep aanvecht.

Die beslissing zal door de leiding van het Openbaar Ministerie, het college van procureurs-generaal, worden genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden