Ex-advocaat Hingst geliquideerd in Amsterdam

In Amsterdam is maandagavond de ex-advocaat Evert Hingst geliquideerd. In de Gerrit van der Veenstraat werd Hingst iets na 18.00 uur onder vuur genomen. Hij werd in zijn hoofd geraakt en is ter plekke overleden. De dader of daders wisten te ontkomen....

Hij werd in zijn hoofd geraakt en is ter plekke overleden. In de Gerrit van der Veenstraat werd Hingst iets na 18.00 uur vanuit een grote jeep onder vuur genomen met een automatisch wapen. De dader of daders wisten te ontkomen. De liquidatie deed zich voor in de buurt van het huis van Hingst.

De politie is een ‘grootscheeps’ onderzoek begonnen, aldus een woordvoerder. Een brandende auto is op de hoek Rubensstraat-Stadionkade in Amsterdam aangetroffen. De politie kan nog niet bevestigen dat het om de vluchtauto gaat. Het lichaam van de man lag rond acht uur nog steeds op straat.

Misdaadverslaggever John van de Heuvel, die maandagavond naar de Gerrit van der Veenstraat kwam, had voor dinsdag een afspraak met Hingst. Volgens Van de Heuvel, die naar het kantoor van Hingst aan de Keizersgracht zou komen, was overeen gekomen dat Hingst onherkenbaar in beeld zou komen en een boekje open zou doen over de tegen hem lopende onderzoeken van justitie. Hingst had met andere media soortgelijke afspraken.

Hingst werd verdacht van het witwassen van crimineel geld, deelname aan een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Hingst hing in juli van dit jaar zijn toga aan de wilgen.

In april zat Hingst enkele weken vast. Bij de doorzoeking van zijn kantoor bij Toenbreker Advocaten op de Keizersgracht in Amsterdam vond de politie destijds drie vuurwapens, munitie en een fors geldbedrag. Justitie was nog ‘heel druk bezig met een onderzoek’. Het Openbaar Ministerie (OM) zou over enkele maanden een beslissing nemen of het Hingst daadwerkelijk zou vervolgen.

Hingst was onder meer de raadsman van ‘topcrimineel’ John Mieremet, de vaste zakenpartner van de in oktober 2000 geliquideerde Sam Klepper. In 2002 werd er op Mieremet geschoten, toen hij het kantoor van Hingst verliet.

In 2004 werd Hingst gearresteerd op verdenking van het plegen van valsheid in geschrifte. Justitie verdacht hem toen van betrokkenheid bij het witwassen van miljoenen aan drugsgeld, in samenwerking met een cliënt uit Den Bosch. Zijn kantoor en twee van zijn privé-woningen werden doorzocht.

Hingst heeft de beschuldigingen altijd ontkend. ‘Als ik dat zou doen, zat ik toch allang op een tropisch eiland?’ Hij had volgens eigen zeggen slechts persoonlijke contacten met de Bosschenaar. ‘Kennelijk vonden ze dat wonderbaarlijk’, aldus Hingst. Hij dacht dat het OM argwanend was, omdat er zoveel ‘zware klanten’ tot zijn clientèle behoorden.

Collega en naamgever van zijn kantoor A. Toenbreker zei erover: ‘Ik zie hem als een aimabele collega. Dat hij met criminelen omgaat, is niet vreemd. Een pastoor gaat met gelovigen om, een strafrechtadvocaat met criminelen.’

De laatste beschuldigingen zorgden ervoor dat Hingst in juli van dit jaar uit eigener beweging een verzoek bij de rechtbank indiende om zich van het tableau te laten schrappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.