Ex-advocaat geliquideerd in Amsterdam-Zuid

Ex-advocaat Evert Hingst is in Amsterdam-Zuid, vlak bij de plekken waar Willem Endstra en Klaas Bruinsma werden vermoord, drie keer door het hoofd geschoten....

Van onze verslaggever Jan Meeus

Trick or treat! Verkleed in veelal Harry Potter-achtige gewaden trekken groepjes expat-kinderen door het chique Amsterdam Oud-Zuid om Halloween te vieren, een vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië populair (kinder)feest aan de vooravond van Allerzielen, waarbij boze geesten moeten worden verjaagd met een truc of iets lekkers.

De Engelssprekende kinderen krijgen een maar al te echte scène uit de grote boze mensenwereld voorgezet. De uitgestippelde Halloween-route is op de hoek van de Gerrit van der Veenstraat en de Minervalaan afgezet met rood-wit lint. Ouders lopen enigszins verward door en trekken wit weg als ze horen wat er achter het lint heeft plaatsgevonden.

Daar, nog geen vijftig meter verderop in de Gerrit van der Veenstraat, even voorbij de Michelangelostraat, ligt het lijk van Evert Hingst. Een voormalige advocaat van wie politie en justitie vermoeden dat hij zaken deed met en voor de Amsterdamse onderwereld.

Hingst, die op een scooter reed, had zijn helm nog op toen hij vlak voor zes uur door twee mannen in een donkere Jeep Grand Cherokee van dichtbij minstens zes keer werd beschoten. Hingst werd drie keer in het hoofd geraakt en was op slag dood. De mannen reden volgens omstanders rustig verder en parkeerden de auto even verderop aan de Stadionkade.

Philippe hoorde de auto voor zijn huisdeur ontploffen. ‘Het was nog geen zes uur toen ik twee harde knallen hoorde. Ik liep naar mijn raam en zag meteen die auto in de fik staan.’

Bewoners die tegen zeven uur hun woning aan de Gerrit van der Veenstraat proberen binnen te komen, worden door de politie resoluut weggestuurd. Het forensisch onderzoek is in volle gang. ‘Het lijkt hier wel de Bermuda-driehoek’, zegt een omstander. ‘Daar’, wijzend naar het Hilton Hotel, ‘werd Klaas Bruinsma vermoord, in 1991. Hierachter aan de Apollolaan schoten ze vorig jaar vastgoedmagnaat Willem Endstra voor zijn raap.’ Veilig is het hier allang niet meer, zie je de man denken.

Een Amerikaanse voegt de daad bij het woord. ‘Zo, dat was dat dan weer’, zegt ze, terwijl ze met haar als fee verklede dochter en haar Potter-lookalike van een zoon wegbeent van dit veel te echte Halloween-tafereel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden