EVP voorstander van snelle uitbreiding EU

Al in 1997 moet de Europese Unie met Oost-Europa gaan onderhandelen over toetreding. Dit idee leeft al een poosje bij de Europese Commissie....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

De EVP heeft zich op haar congres vooral beziggehouden met de vraag hoe de EU besluitvaardiger en daadkrachtiger kan worden. Volgens Europarlementariër Maij-Weggen moet in de eerste plaats de Europese burger meer invloed krijgen op het doen en laten van de Unie. 'Brussel' moet doorzichtiger en democratischer worden.

De EVP eist dan ook dat het Europese Parlement 'gelijke rechten' krijgt met de Raad van Ministers. Weliswaar zijn er al terreinen waar het parlement medebeslissingsrecht heeft, maar de EVP wil dat uitbreiden tot àlle Europese wetgeving.

Bovendien zal het parlement internationale verdragen die de Unie sluit moeten bekrachtigen. 'Theoretisch zouden de regeringen en nationale parlementen de Unie kunnen afschaffen zonder dat het Europees Parlement er iets tegen kan ondernemen', aldus de EVP.

De Europese Raad van Ministers moet volgens de EVP meer opening van zaken geven. 'De geheime besluitvorming uit de 18de en 19de eeuw is achterhaald.' Daarom zouden plenaire zittingen van de ministerraad, waarin beslissingen worden genomen en gemotiveerd, openbaar moeten zijn.

Ook de besluitvorming is nodig aan herziening toe. Meerderheidsbesluiten moeten normaal worden, zeker als de Unie wordt uitgebreid met de landen van Oost-Europa, Malta en Cyprus. De EVP eist dat de kleine lidstaten in de besluitvorming niet worden gedomineerd door de groten (Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje).

De Europese conservatieven doen echter geen concreet voorstel voor een betere stemprocedure. Gedacht wordt aan een verbeterde weging van de stemmen van de landen met de grootste bevolking, òf aan een dubbele meerderheid. In het laatste geval valt het besluit als een meerderheid van de lidstaten die bovendien de meerderheid van de bevolking in de Unie vertegenwoordigt ermee instemt. Vooral voor gevoelige kwesties beveelt de EVP deze 'dubbele meerderheid' aan.

Ook het Europese Parlement moet volgens de EVP de bevolkingsomvang van de lidstaten weerspiegelen. De grote landen zouden dan meer parlementariërs leveren. Over belangrijke kwesties zou het parlement (dat na de uitbreiding van de Unie maximaal zevenhonderd afgevaardigden mag omvatten) eveneens met een 'dubbele meerderheid' moeten beslissen.

De EVP wil een aantal beleidsterreinen die nu nog de speeltuin van de nationale regeringen zijn 'europeïseren'. Zo zou het sociaal beleid verplicht moeten gelden voor alle lidstaten.

Ook het asiel-, visserij- en immigratiebeleid horen door het Europese parlement te worden gecontroleerd. Bovendien moet Europol onder toezicht van de Europese Commissie en het Europarlement komen.

Het Europese buitenlands- en veiligheidsbeleid zou effectiever worden, meent de EVP, als voor de besluitvorming slechts een gekwalificeerde meerderheid vereist zou zijn. Nu is unanimiteit in de ministerraad nodig. Geen enkel land mag worden gedwongen mee te doen aan een militaire actie, maar een minderheid mag niet belemmeren dat de meerderheid wel tot actie overgaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden