Evita van het Vrije Woord spreekt

WikiLeaks-voorman Julian Assange verschijnt voor een enthousiast gehoor.

LONDEN - 'Free Bradley Manning!', 'Ecuador one - USA nil!', 'Julian, I want a child with you!' Hoopvolle kreten klinken als WikiLeaks-voorman Julian Assange zondagmiddag om tien voor half drie op het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen verschijnt. Op een veredelde persconferentie bedankt de Evita van het Vrije Woord de Ecuadoranen voor hun gastvrijheid en roept hij Barack Obama op de 'oorlog tegen klokkenluiders' te stoppen.


Honderden Assange-aanhangers, nieuwsgierigen en journalisten hebben zich in het straatje naast Harrods verzameld. Het voorprogramma bestaat uit enkele toespraken. De Spaanse jurist Baltasar Garzón, de man die in 1998 Augusto Pinochet in Londen wilde laten arresteren, looft de vechtlust van zijn nieuwe cliënt. De voormalige Britse ambassadeur in Oezbekistan, Craig Murray, zegt dat er onder veel van zijn ex-collega's onvrede bestaat over het verkapte dreigement van Buitenlandse Zaken om de ambassade desnoods binnen te vallen.


Achter de dranghekken laat de ex-verpleegster Josie, op wier zwarte hoed een rode roos prijkt, haar twee wandelstokken om de haverklap los om applaus te geven. 'Ik woon aan de Engelse zuidkust en heb net een reis van twee uur achter de rug. Ik wilde bij dit historische moment aanwezig zijn. Assange heeft volkomen gelijk dat hij Zweden wantrouwt. Dat de Zweedse aanklager niet naar de ambassade wil komen om hem te ondervragen, is een teken dat er meer speelt. Die verkrachtingszaak is een valkuil.' Dat vinden ook de ongeveer vijftien luidruchtige jongemannen en -vrouwen die, met hun gezichten achter de Anonymous-maskers, vooraan staan. Voor de muzikale begeleiding zorgt een tiental Ecuadoranen, dat het portiek van 18 Hans Crescent heeft omgetoverd tot sfeervak.


Wanneer een kortgeknipte Assange zijn opwachting maakt, stijgen rode, blauwe en gele ballonnen op, alsmede een miniatuurdrone. Geflankeerd door twee cameramannen verklaart de Australiër woensdagavond te hebben gehoord hoe de politie via de brandingang probeerde binnen te komen. 'Dat Engeland de Weense conventie uiteindelijk niet in de prullenbak heeft gegooid, komt doordat de wereld toekeek, omdat jullie toekeken.' Hij roemt de samenwerking van de Latijns-Amerikaanse landen. Hij noemt ze allemaal op. Argentinië zelfs twee keer, alsof hij de Britten wil plagen.


Ook zegt hij dat de sociaal-democratische regimes in die landen meer waardering hebben voor de rechten van hun burgers dan Europese landen. Assange, die via zijn praatprogramma op de Russische staatstelevisie in contact is gekomen met zijn Ecuadoraanse beschermheren, memoreert ook Pussy Riot.


Tot het enthousiaste gehoor behoort een trotse landgenoot. 'Mijn regering houdt zich stil, dus ben ik maar gekomen om hem te steunen', zegt de uit Sydney afkomstige dertiger Travers, een technologieadviseur. 'In al die politieke verhalen over sociale strijd geloof ik niet, maar persvrijheid en totale openheid, daar wil ik wel voor strijden.'


Iets verderop moet de 83-jarige Tom Davidson, een gepensioneerde klassieke dwarsfluitspeler die Pavarotti nog heeft begeleid, de oudste betoger zijn. 'Assange strijdt tegen de Amerikanen en tegen de NAVO. Assange en WikiLeaks doen goed werk.' Op het gezicht van de Filipijnse straatveger Robin staan vraagtekens. 'Wat is hier aan de hand? Iets met Wikipedia?' vraagt hij, een bedenkelijke blik werpend op de Starbucks-bekertjes in de goot van het miljoenenstraatje.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden