Nieuws

Evergrande lost af, faillissement voor nu afgewend

Het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande heeft zijn achterstallige rente op een buitenlandse obligatie afgelost, net op tijd om een onmiddellijk bankroet te vermijden. Dat meldt de Chinese krant Securities Times vrijdag, en wordt bevestigd door persbureau Reuters. De betaling van 83,5 miljoen dollar geeft Evergrande even ademruimte, maar de dreiging van een bankroet blijft aanwezig.

Leen Vervaeke
Evergrande City, een deel van de Chinese miljoenenstad Wuhan. Beeld Getty Images
Evergrande City, een deel van de Chinese miljoenenstad Wuhan.Beeld Getty Images

Het in geldnood verkerende Evergrande miste op 23 september een eerste aflossing op een dollarobligatie, en zou na een gratieperiode van dertig dagen officieel in gebrek kunnen worden gesteld. Die deadline zou dit weekend verstrijken.

Doordat de verkoop van enkele bezittingen van Evergrande vorige week mislukte, en het bedrijf bovendien nauwelijks communiceerde met de obligatiehouders, gingen veel investeerders ervan uit dat het bedrijf de deadline niet zou halen. ‘Dit is een positieve verrassing’, aldus James Wong van vermogensbeheerder GaoTeng, aan persbureau Reuters. Hij had een faillissement verwacht.

Door de aflossing koopt Evergrande extra tijd om het bedrijf, dat minstens 260 miljard euro aan schulden heeft, gecontroleerd te herstructureren. Maar nieuwe deadlines komen er snel aan: het bedrijf miste ook aflossingen op 29 september en 11 oktober, waarvan de gratieperiode binnenkort afloopt, en moet volgend jaar 7,4 miljard dollar aan schulden herfinancieren.

‘Ze lijken een bankroet op korte termijn te vermijden’, aldus een Hongkongse advocaat die obligatiehouders vertegenwoordigt, aan persbureau Reuters. ‘Maar Evergrande moet zijn schuld nog steeds herstructureren. Deze betaling is mogelijk een manier om belanghebbenden over de streep te trekken voor ze met het harde werk van de herstructurering beginnen.’

Hoe moeilijk zo’n herstructurering kan worden, blijkt uit de recente mislukte verkoop van Evergrandes hoofdkantoor in Hongkong aan Yuexiu Property, en van Evergrandes vermogensbeheerdertak aan concurrent Hopson. Beide potentiële kopers zeggen dat Evergrande onvoldoende duidelijkheid kon verstrekken over zijn uitstaande schulden.

De Chinese autoriteiten hebben afgelopen week beklemtoond dat de crisis bij Evergrande controleerbaar is, en dat er weinig besmettingsgevaar is voor de rest van de economie. Ze versoepelden ook de criteria voor kopers van een eerste woning om een hypotheek te krijgen. De vastgoedindex van de beurs van Shanghai steeg vrijdag met 2,39 procent, maar staat nog steeds 8 procent lager dan een jaar geleden. De huizenprijzen in China daalden in september licht ten opzichte van een maand eerder, voor het eerst sinds maart 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden