Evenwichtskunstenaar

Philippe Petit


De New Yorkse Twin Towers vervullen een dag na de herdenking van de 11 september-aanslagen voor de verandering een positieve hoofdrol in de documentaire Man On Wire, een flitsende uiteenzetting over de Franse evenwichtskunstenaar Philippe Petit. Op 7 augustus 1974 liep hij 's ochtends vroeg op 417 meter hoogte acht keer heen en weer op een tussen de twee torens gespannen stalen kabel - tot verbijstering van de toeschouwers én de Port Authority die hem na afloop liet arresteren. Petit noemde zijn actie 'Le coup', en veel diepzinnigheid moet er niet achter worden gezocht. Eerder bedwong hij de torens van de Notre-Dame in Parijs en de pilaren van de Sydney Harbour Bridge in Australië. Documentairemaker James Marsh combineert archiefmateriaal met nagespeelde scènes waarin de nu 60-jarige Petit met zichtbaar plezier participeert. Marsh won er de Oscar voor beste documentaire mee, in aanwezigheid van Petit uiteraard.


Man on Wire (James Marsh, 2008)


Nederland 2, 23.20-0.55 uur.


'Hoewel ik mij dikwijls niet thuis voel tussen de mensen, heb ik evengoed last van angsten. Maar in de lucht zijn ze volledig afwezig. Nul. Het móet wel - alleen dan bereik ik mijn doel' Waaghals Philippe Petit vertelt in een interview op nuchtere wijze over zijn bovenmenselijke koortdanskunsten.

The Beach

(Danny Boyle, 2000) Het was lang een onafscheidelijk gezelschap: regisseur Danny Boyle, scenarist John Hodge, producent Andrew MacDonald, en acteur Ewan McGregor. Samen maakten ze, met succes, de films Shallow Grave, Trainspotting en A Life Less Ordinary, en alles leek erop dat ook de verfilming van The Beach van Alex Garland een aangename reünie zou worden. Geldschieters uit Hollywood zagen dat anders; zij wilden liever de door Titanic beroemd geworden Leonardo Di-Caprio in de hoofdrol. Onder de indruk van de geboden financiële mogelijkheden gaven Boyle en MacDonald toe, en ruilden McGregor in voor DeCaprio, die het overigens helemaal niet slecht doet als rugzaktoerist die in een verborgen Aziatisch hippieparadijs belandt. Toch kreeg Boyle, afgelopen zomer nog regisseur van de openings- en slotceremonie van de Olympische Spelen, er in de recensies flink van langs. Niet helemaal terecht dus, want zijn verfilming van Garlands cultboek is een weliswaar curieus maar onderhoudend drama, al is het verhaal hier niet het sterkste punt. Aanvankelijk lijkt het communeleven aan het Bountystrand aangenaam, maar al snel lopen de spanningen hoog op. Leonardo DiCaprio doet je het rommelige scenario soms vergeten dankzij zijn vertolking van de kettingrokende wereldreiziger Richard. Bovendien toont Boyle zich andermaal een filmmaker met veel gevoel voor visuele virtuositeit.


RTL 8, 20.30-22.50 uur.


The Human Stain

(Robert Benton, 2003) Verfilming van een onverfilmbaar geachte roman van Philip Roth over Coleman Silk, een man die niet is wie hij lijkt, die zijn geschiedenis heeft uitgewist. Hij is een zwarte met groene ogen en een lichte huid, die ervoor gekozen heeft als blanke door het leven te gaan. Hij wordt als decaan ontslagen wanneer twee zwarte studenten hem van racisme beschuldigen. Helaas komt de sterke cast (Anthony Hopkins, Nicole Kidman, Ed Harris) het onbegrijpelijk karikaturale karakter van deze eendimensionale filmadaptatie nergens voorbij. Regisseur Robert Benton, die vooral naam maakte met het succesvolle echtscheidingsdrama Kramer vs. Kramer (1979), zag in het boek waarschijnlijk vooral een mooi drama over persoonlijke relaties. Met een handvol Hollywoodsterren, een zoet-romantische soundtrack en een sterk vereenvoudigde plot moest het een intelligente film opleveren voor een groot publiek. Dat pakte anders uit.


BBC 1, 0.45-2.20 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden