Evenementen

Groningen/Friesland..

* .'Sporen van De Ploeg' bevat twee fietsroutes van 25 en 35 kilometer door het Reitdiep, tussen 1920 en 1930 inspiratiebron voor talrijke schilderijen en tekeningen van kunstenaars die deel uitmaakten van de Groninger kunstkring De Ploeg. De routes beginnen in de stad Groningen bij het Groninger Museum. Het fietsboekje is voor euro 5,67 verkrijgbaar bij de Cultuurbalie van het museum (Museumeiland 1) en de VVV (Grote Markt 25). Bij de Cultuurbalie zijn designfietsen te huur, ontworpen door de architect van het museum, Mendini.

Drenthe/Overijssel

* Stichting Het Drentse Landschap wandelt vanmiddag over De Wildenberg en omgeving. Vertrek 14 uur vanaf de kerk aan de Meppelerweg in Oud Avereerst. Verboden voor honden.

* In het Hunebedden Informatiecentrum in Borger loopt tot en met 31 oktober de expositie 'Hunebed door pen en lens'. Met literaire fragmenten over en foto's van hunebedden. Open ma-vr 10-17, za-zo 11-17 uur.

* Het Truckstar Festival viert dit weekeinde zijn tweede lustrum op het TT-circuit van Assen. Met tweeduizend trucks, een stuntteam, een transportmarkt en een kermis. Beide dagen vanaf 9 uur.

Flevoland/Gelderland

* Paleis Het Loo in Apeldoorn zet tot eind augustus iedere woensdag het paleisdak open voor publiek. Uitzicht vanuit het paviljoen van koningin Mary over de paleistuinen. Info: www.paleishetloo.nl.

* Op 28 juli en 4 augustus rijdt in Nationaal Park Veluwezoom weer de paardentram van parkeerplaats Lappendeken (aan de provinciale weg Arnhem-Dieren) naar pannenkoekenhuis Carolinahoeve en terug. Info: 026-497.91.00.

* Rondom Vorden in de Achterhoek is een fietsroute van 20 kilometer uitgezet voor kinderen van 8 tot 12 jaar. 'In de sporen van Berend', de naam van de route waaraan opdrachten zijn verbonden, verwijst naar de achtjarige Berend van Hackford die rond 1500 heeft geleefd op kasteel Vorden en kasteel Hackford. De route begint bij de VVV Vorden. Inl: 0575-55.32.22.

Utrecht/Noord-Holland

* 'De beeldenstorm en het rampjaar 1574' is het thema van een stadswandeling op 31 juli (19.30 uur) in Utrecht. Aanmelden op weekdagen tussen 14 en 16 uur of op maandagochtend van 10 tot 12 uur.

* Elke zondag (tot 31 oktober) zijn er op museum Beeckestijn in Velsen-Zuid rondleidingen door een van de belangrijkste tuinen en een van de oudste landschapsparken van Nederland. Vertrek 14 uur. Het museum is open wo-zo 12-17 uur.

Zuid-Holland/Zeeland

* 'Glas, helder bekeken' is een tentoonstelling in het Gedistilleerd Museum van Schiedam over de drie-eenheid jenever, fles en glas. Glas bestaat al zesduizend jaar, maar de historie van flessen en glaasjes is nauwelijks zeshonderd jaar oud. Het oudste drinkgerei in het museum is een Duits schaaltje van steengoed uit 1350. Tot en met 3 november; open di-za 12-17, zo 12.30-17 uur.

* Sea Life Centre in Scheveningen vraagt deze weken (tot eind augustus) aandacht voor de haai. De mysterieuze Chimaera en de merkwaardige Zeeëngel zwemmen rond, de babykamer is welgevuld en kinderen kunnen hun eigen haai schilderen. Open dagelijks 10-20 uur.

* Op 28 juli, 4, 9, 18 en 25 augustus zijn in het Museum voor Communicatie in Den Haag rapworkshops onder leiding van Jay SleeQ en Bernard Wubbels. Leeftijd 9-14 jaar; tijd 14-15.15 uur. Tegelijkertijd is tot eind augustus de interactieve expositie 'Taaltrotters' over meertaligheid. Leeftijd 8-14 jaar. Open ma-vr 10-17, za-zo 12-17 uur.

* Wie wil leren goochelen, kan vandaag en morgen terecht in familiepark Drievliet in Den Haag. Vijftien goochelaars, illusionisten en magische clowns demonstreren op diverse locaties hun trucs terwijl het podium van het Parktheater is ingeruimd voor nationaal kampioen Christian Farla. Open 10-18 uur.

* Bij station Hollandse Spoor in Den Haag begint een wandeling van ruim acht kilometer langs allerlei vormen van reclame: tegeltableaus, uithangborden, reclame op muren en in terrazzo, ijzer en glas. De nadruk ligt op oude reclames, want de route is de derde in een serie waarin Haags industriëel erfgoed centraal staat. Het wandelgidsje is voor euro 1,80 te koop bij het Gemeentelijk Informatiecentrum en de VVV.

Noord-Brabant/Limburg

* De Kleine Aarde in Boxtel houdt weer zomerrondleidingen voor tuin- en natuurliefhebbers. Elke zondag in juli en augustus om 14 uur. Duur ongeveer anderhalf uur.

* Wie onder begeleiding door Bergen op Zoom wil wandelen, kan deze weken zowel op maandagavond als woensdagmiddag terecht. De VVV organiseert die wandelingen met gids, reserveren is niet nodig. Vertrek maandag 19.30 uur vanaf het stadhuis (duur anderhalf uur), woensdag 14 uur vanaf de VVV aan de Stationsstraat (duur twee uur).

* Kennismaking met oud Breda is mogelijk op 1 en 2 augustus wanneer de 'Historische Kilometer' op het programma staat, een stadswandeling met een VVV-hostess. Vertrek 14 uur vanaf het VVV-kantoor aan de Willemstraat.

* Nog meer begeleide stadswandelingen: in Roosendaal elke donderdag in augustus. Vertrek 14 uur vanaf de VVV op de Markt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden