EVENEMENTEN

Groningen/Friesland..

Drente/Overijssel

* Op 9 mei (Hemelvaartsdag) is in Deventer tussen 11 en 17 uur de tiende editie van het middeleeuws festijn 'Op Den Berghe'. In het Bergkwartier en op stadsplein de Brink herleeft de stad anno 1500 middels straattheater, ambachtslieden, muziek en zang, herauten te paard, ridders, bedelaars en wagenspelen. Bovendien is er een uitgebreid programma met concerten Oude Muziek in de kerken, op 9 en 11 mei. Informatie en kaartverkoop: ANWB-VVV Deventer, tel: 0900-353.53.55.

* Wandelliefhebbers kunnen morgen terecht in het heide- en plassengebied Bierenveensche Plassen voor welke wandeling een gids van Het Drentse Landschap om 11 uur bij de Hervormde kerk (weg Pesse – Stuifzand) het vertreksein geeft. Laarzen zijn aan te bevelen, honden zijn taboe.

Flevoland/Gelderland

* Kinderen van zes tot tien jaar kunnen vanaf vandaag tot en met 5 mei weer terecht op kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg om ridder of hofdame te worden. Het kinderprogramma begint dagelijks om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Voor volwassenen loopt de expositie 'Kant van alle kanten'.

* Honderden knaagdieren verzamelen zich dit weekeinde in het Openluchtmuseum in Arnhem voor het negende internationale Knagerfestijn. De bezoekers kunnen op veel informatie over de beesten rekenen, er zijn keuringen en kinderen kunnen zich zodanig laten schminken dat ze op hun huisdier lijken. Open 10-17 uur.

* De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie organiseert op haar terreinen in Ermelo op 2, 3 en 4 mei 'Paard & Landleven'. Het evenement speelt vooral in op de hang naar nostalgisch landleven: kleding, inrichting van huis en tuin, natuur, rassen en ambachten. Het KNHS-centrum ligt aan de N302 tussen de A1 bij Kootwijk en de A28 bij Harderwijk. Open do-vr 14-21, za 11-18 uur.

Utrecht/Noord-Holland

* Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert vandaag samen met het Nationaal Park en de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland een nachtegalenexcursie (twee uur durend) door de Kennemerduinen. De nachtegaal, die bekend staat als een van de mooiste zangers onder de vogels, komt in de Kennemerduinen veelvuldig voor. Vertrek om 20 uur bij ingang Koevlak van de Kennemerduinen aan de Zeeweg in Overveen. Toegangskaart verplicht. Kijker meenemen. Deelneming na aanmelden bij NPZK: 023-541.11.19.

* Het weekeinde staat in het Stoommachinemuseum van Medemblik in het teken van de krukas. Met speurtocht voor kinderen. Open 10-17 uur.

* Op 1 mei om 20.30 uur en op 4 mei om 15 en 16 uur organiseert 't Gilde weer de traditionele Bevrijdingswandeling in Utrecht. De gidsen Loek Pastoor en Johan Koopman hebben zelf de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en zullen de plaatsen laten zien, waar belangrijke gebeurtenissen in de periode 1940-1945 plaatsvonden. Voor aanmelding en informatie: 030-234.32.52 op maandag van 10-12 uur en ma-vr van 14-16 uur.

* Reisbureau de Fietsvakantiewinkel aan de Spoorlaan in Woerden houdt vandaag van 10 tot 16 uur een open dag met tal van activiteiten. Niet alleen reisorganisaties zijn present, maar ook de fietsauteurs Sitters, Schuyt en Vermond.

* In Kasteel De Haar te Haarzuilens zijn op 29 april en 1 mei griezeltochten te maken, die geschikt zijn voor kinderen tussen zes en twaalf jaar. Ouders mogen meedoen. Reserveren is nodig: 030-677.85.38 of www.WeGaanFeesten.nl.

* In Luchtvaartmuseum Aviodome bij Schiphol is vandaag en morgen het Nationaal Flight Simulatorweekeinde. Dat betekent talloze demonstraties via de computer. Niet alleen ervaren sim-piloten kunnen er terecht, maar ook kinderen worden betrokken bij het virtueel vliegen. Open 10-17 uur.

* Op het Muiderslot in Muiden herleven tussen 27 april en 5 mei de Middeleeuwen middels de re-enactmentgroep De Graven van Holland. Info: 0294-26.13.25 of www.muiderslot.nl.

Zuid-Holland/Zeeland

* Op de Wilhelminaboulevard in Noordwijk is vandaag het Concours d'Elégance, waarbij een publieks- en een vakjury beoordelen welke touringcar het beste uit de bus komt. Ook is er een defilé van 24 historische autobussen. Dit alles tussen 9.30 en 16 uur.

* Kinderen kunnen tussen 1 en 5 mei in het Museum Scheveningen hun eigen placemat maken: voor 1 euro wordt hun kleurplaat geplastificeerd. Op het programma staat ook een speurtocht door het museum. Tevens zijn op 1, 2 en 3 mei extra rondleidingen op de vuurtoren (13, 14 en 15 uur). Reserveren op 070-350.08.30.

* Tot eind augustus hangen in Naturalis in Leiden foto's van het blad 'National Geographic'. De thema's zijn Toen en Nu, Verre Oorden, In het Wild, Onder Water, De Wetenschappen en In Amerika. Open di-zo 10-18 uur.

Noord-Brabant/Limburg

* 's-Hertogenbosch opent morgen tussen 13 en 17 uur op de Markt het nieuwe toeristische seizoen met een gevarieerd programma voor jong en oud. Het motto is 'Rond Jeroen is 't te doen'. Met kinder- en openluchttheater, poppenspel, muziek, dans en variété. Tevens is er een toeristische markt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden