Evenementen

* Traditiegetrouw is op 9 mei de Nationale Stoomtreindag waarop oude treinen en trams rijden en depots en loodsen de deuren open zetten....

* Op 11 mei start om 9 uur voor de 29ste keer de Landelijke Fietsdag. Er zijn tweehonderd routes van ongeveer 35 kilometer, met als thema 'de rijke historie van dorp en stad'. De beschrijvingen zijn tussen 9 en 13 uur voor euro 2,30 verkrijgbaar bij de startpunten en de deelnemende ANWB- en VVV-kantoren. Inl. over startplaatsen: 070-314.14.60 en www.landelijkefietsdag.nl.

* Eveneens op 11 mei lokt de Nationale Molen & Gemalendag. Zo'n zeshonderd molens en dertig gemalen zijn te bezichtigen. Inl: www.molens.nl en www.groningermolens.nl.

Groningen/Friesland

* Een VVV-gids leidt morgen belangstellenden langs plekken in de stad Groningen, die van doen hebben met de Tweede Wereldoorlog. Na 57 jaar zijn nog steeds sporen van de bevrijdingsstrijd op 16 april 1945 te zien. Duur ongeveer twee uur. Aanmelding vooraf gewenst: 0900-202.30.50 of info@vvvgroningen.nl.

Flevoland/Gelderland

* De vogelverschrikker staat deze maand centraal in het Openluchtmuseum van Arnhem. De komende week en op 25 en 26 mei kunnen kinderen zelf een vogelverschrikker maken. Tijdens het Pinksterweekeinde verrijst in het park een Pinkersterboom, eind mei is er een nostalgische kermis. Info op 026-357-62.66 of www.openluchtmuseum.nl.

* 'Het Web kunstenaarsnetwerk' heeft langs een wandelroute in Hummelo 37 kunstwerken geplaatst. De Landgoed Enghuizen-route van vier kilometer begint bij café de Lantaarn aan de Van Heeckerenweg in Hummelo. Dagelijks is daar tussen 11 en 17 uur een informatiefolder op te halen. Rondleidingen met een kunstenaar op 5, 9 en 11 mei (14 uur). Info 0314-36.42.62.

* Staatsbosbeheer houdt op 9 mei een Activiteitendag bij de schaapskooi van Boeschoten (bij Garderen). Van 10 tot 17 uur zijn jong en oud welkom voor een dag vol excursies, wandelingen, sport, spel en informatie. Wie echt vroeg actief wil zijn, kan om 6 uur in de ochtend meedoen aan een dauwtrapwandeling vanuit de schaapskooi; de lengte is ongeveer dertien kilometer.

* Groenlo viert 725 jaar stadsrechten met een uitgebreid feestprogramma waarin opgenomen het Vestingstadweekend en de Slag om Grolle. Dit alles speelt zich af tussen 8 en 12 mei. Info: www.groenlo.nl of www.grolle725.nl.

Drente/Overijssel

* Vroege vogels kunnen voor een natuurwandeling met ontbijt op 9 mei terecht bij Natuurdiorama Holterberg. Kees Bos, geboren en getogen op de berg, vertelt onderweg over flora en fauna. Vertrek om zeven uur. Reservering: 0548-36.19.79.

* Iets minder matineus is de bevrijdingsoptocht morgen van Keep Them Rolling, die om half tien op de Holterberg begint. Uitsluitend historische militaire voertuigen die in WO II zijn gebruikt, mogen aan de optocht deelnemen die via Deventer naar Achterveld trekt. De colonne zal uit 120 van dergelijke voertuigen bestaan.

Utrecht/Noord-Holland

* Het Peter Vermeulen Museum in IJmuiden verandert tussen 5 mei en 5 januari 2003 in de wonderwereld van Alice. 'Alice in Wonderland' is een avonturenreis voor iedereen vanaf vier jaar. Het is een expositie voor de zintuigen waarbij niets is zoals het lijkt; dieren en planten krijgen de vreemdste vormen en uitdossingen. Open di-vr en zo 13-17 uur.

* Kinderen mogen tot en met 12 mei in het Bakkerijmuseum in Medemblik zelf een negerzoen garneren met glazuur en snoepjes. Die mag ter plekke worden opgegeten of mee naar huis genomen. Op 9 mei is in samenwerking met de Stoomtram een historische kledingdag. Open dagelijks 12-17 uur.

* Eetcafé Les Deux Ponts in Oudendijk organiseert morgen om 14 uur een lentewandeling door de bloeiende Beemster. De lengte is 5,5 kilometer. Info op 0229-54.12.75 of www.lesdeuxponts.nl.

* De mooiste Fokker-foto's uit het archief van de vliegtuigbouwer hangen tot het najaar in het Aviodome op Schiphol. In dat archief bevinden zich 420 duizend afbeeldingen waaronder tienduizenden glasnegatieven en vele dia's en foto's. Er zijn ook foto's tentoongesteld die Anthony Fokker zelf maakte. Dagelijks open 10-17 uur.

* Opiumtafels, rempejeh, Chinees porselein, Indonesisch zilver, het is morgen allemaal te koop op een VOC-markt op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Zestig standhouders bieden hun exotische waren aan. Ook zijn er handlezers, dans en muziek en een poppenkast. Van 12 tot 17.30 uur.

* De provincie Utrecht staat van mei tot en met oktober weer in het teken van tuinen en parken. Privé tuinen zijn tijdelijk toegankelijk, juni is kindertuinenmaand en speciale fietsroutes leiden langs de mooiste plekjes. Het programma is terug te vinden in een speciale brochure (Tuinmaanden 2002), gratis verkrijgbaar bij grote VVV's, bibliotheken en op www.tuinenmaand.nl.

* Op de ijsbaan van Hensbroek, gemeente Obdam, is morgen tussen 10 en 16 uur een kampeerbeurs voor particulieren. Kopen en verkopen is het motto. Gratis toegang. Info: www.kampeerbeursobdam.nl.

Zuid-Holland/Zeeland

* In het Belasting & Douane Museum aan de Parklaan in Rotterdam loopt tot en met 3 november de tentoonstelling 'Iets aan te geven? Bagageperikelen op Schiphol'. Uitgestald is de vangst bij de bagagecontrole op Schiphol; die varieert van bedreigde plantensoorten tot nagemaakte merkartikelen. Open di-zo 11-17 uur.

* Door de Zak van Beveland loopt op 11 mei de fietsroute (35 km) van de Borselse Zwartebessendag. De tocht voert over dijken, langs kreken, boomgaarden en boerderijen. Vast onderdeel is de streekproductenmarkt in Heinkenszand waar tevens een groot Lentefeest is. Vertrek (tussen 9 en 13 uur) en aankomst bij wijnmakerij Boonmans in Nieuwdorp. Info 0900-168.16.66.

* Op 9 en 10 mei is op de Markt in Gouda het 27ste Internationaal Pottenbakkersfestival met meer dan 150 deelnemers. Aanvang beide dagen 10 uur.

* In de nacht van 8 op 9 mei is de veertiende wandeltocht Nacht van Juigalpa, twintig kilometer lang, vertrekpunt Museum Naturalis in Leiden, aankomst Kunstpassage in Den Haag. Inschrijven op 8 mei tussen 21 en 23.55 uur bij Naturalis. Info: 070-363.06.88.

Noord-Brabant/Limburg

* 'Speed' heet het autofeest dit weekeinde in het Autotron Rosmalen. Met een Sound & Visionbeurs, een presentatie van de race- en kartsport, een verkiezing van de mooiste auto en demonstraties. Open 10-17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden