Evenementen

Groningen/Friesland..

* 'Kikker in het museum' in het Fries Natuurmuseum van Leeuwarden is een speel-, doe-, voel-, kijk- en ontdektentoonstelling voor iedereen vanaf vier jaar. Kikker is de hoofdpersoon uit de boeken van Max Velthuijs wiens tekeningen uitvergroot in het museum hangen. Ook is Kikkers huis nagebouwd. Tot en met 27 oktober.

Drenthe/Overijssel

* De pinguïn vervult de hoofdrol in de nieuwe theatershow van het Noorder Dierenpark in Emmen. Het toneel is omgebouwd tot een Peruaanse kust waar een visser de kinderen uitnodigt op het strand naar voorwerpen te komen zoeken. Die hebben allemaal met pinguïns te maken. Iedere woensdag en zondagmiddag in De Hooischuur. Info: 0591-85.08.50.

* Sinds eind juni kan de toren van de Grote- of Lebuinuskerk in Deventer weer beklommen worden. De wenteltrap telt 219 treden en gaat tot 46 meter hoogte. Tot 8 september dagelijks van 13 tot 17 uur behalve op zondag.

Flevoland/Gelderland

* De VVV-Heerde organiseert vandaag voor de negende keer de Boerderijenfietstocht (ongeveer 35 km). Vertrek bij café-restaurant De Keet van Heerde tussen 10 en 12 uur.

* Het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Landstichting staat dit weekeinde in het teken van oriëntaalse schoonheid en verzorging. Alles komt de bezoeker te weten over de schoonheidsgeheimen van Arabische, Romeinse, Griekse en Egyptische vrouwen uit de oudheid. Mannen kunnen op bezoek bij de barbier. Open 9-17.30 uur; de thema-activiteiten zijn tussen 13 en 16.30 uur.

Utrecht/Noord-Holland

* In het Zuiderzeemuseum van Enkhuizen staat tussen 20 en 28 juli een nostalgische kermis anno 1930. Met luchtschommel, draaimolen, schiettent, koekhakken, venters, kramen, poppenkast en straatzang. In de filmzaal zijn oude beelden van kermissen rond 1920 te zien. Met euro's valt er niet te betalen, wel met 'oud (museum)geld' dat ter plekke te koop is. Open dagelijks 10-18 uur.

* 'Vrouwen in Utrecht' is het onderwerp van een stadswandeling op 17 juli in Utrecht. Aanvang 19.30 uur. De organisatie is in handen van 't Gilde, waar liefhebbers zich kunnen aanmelden: 030-234.32.52, 14-16 uur).

* Nog meer wandelingen in Utrecht. 'Heiligen in Beeld' is het onderwerp van stadsexcursies op 21 juli, 18 augustus, 15 september en 20 oktober. Vertrek 14 uur vanaf de Mariaplaats. Info en aanmeldingen: 030-288.32.61.

* Speelgoed, boeken, spellen en schoolartikelen die allemaal met de trein te maken hebben, zijn tot en met 1 september uitgestald in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Zo ligt er de oudste speelgoedtrein van het museum, uit 1850, gemaakt door ir. Conrad, directeur van de eerste Spoorweg-maatschappij. Elk onderdeel van de expositie bevat voor kinderen spelelementen. Open di-vr 10-17 uur, za-zo 11.30-17 uur.

* Aviodome op Schiphol gaat tot en met 31 augustus terug in de tijd en dat speciaal voor kinderen tot twaalf jaar. Zij komen oog in oog te staan met piloot Bernard de Waal die in 1920 het eerste Nederlandse verkeersvliegtuig, de Fokker F.2, vloog. Aviodome is open van 10-17 uur. Wie aan het spel rond de Fokker wil deelnemen, kan op woensdag of zondag terecht om 12 en 13 uur. Info: 020-406.80.00 of www.aviodome.nl.

* Regelmatige bezoekers van de Botanische Tuinen in de stad Utrecht zijn de Europese ijsvogel, de vroedmeesterpad en de vuursalamander. Dit weekeinde krijgt dit soort bijzondere dieren alle aandacht. Open 10-17 uur. Op 16 juli 's avonds open tot 21.30 uur, met eveneens extra aandacht voor de dieren.

* 'Beleef een Gouden Tijd!' is de slogan van de Nationale Vlootdagen vandaag en morgen in Den Helder. De presentatie is in handen van de Koninklijke Marine, die dit jaar de bijzondere band met de VOC benadrukt. Het terrein van de Nieuwe Haven is van 9 tot 17 uur gratis toegankelijk.

Zuid-Holland/Zeeland

* Spelletjesliefhebbers kunnen vandaag tussen 12 en 17 uur terecht in Noordwijk, op het Vuurtorenplein waar een boekenmarkt is. Er zijn demonstraties van bord- en kaartspellen, en men kan uiteraard zelf ook spelen. Info: 071-361.30.73.

Noord-Brabant/Limburg

* Honingslingeren, korfvlechten, bijenwas smelten, het valt allemaal op 21 juli te beleven in en rond de bijenhal van het Natuur- en Milieucentrum in Weert. De Weerter Imkervereniging is al ruim een eeuw oud en wil haar kennis op deze dag uitdragen. Thema dit jaar: solitaire bijen. Tussen 13 en 17 uur en de toegang is gratis.

* Vandaag opent landgoed Gulbergen in Nuenen voor de negende keer haar poorten om Bloem & Tuin te presenteren. Alles wat met tuinieren te maken heeft, is op dit evenement te vinden, plus een heksenterrein voor kinderen. Ook toegankelijk voor rolstoelen. Van 13 tot en met 22 juli dagelijks 10-18 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden