Evenementen

Groningen/Friesland..

Drenthe/Overijssel

De kleinste, maar ook opvallendste vogeltjes van ons land zijn de goudhaantjes, onder andere het bos- en heidegebied van Noordsche Veld. Staatsbosbeheer leidt u rond op zondag 18 februari, om 14:00 uur vanaf theehuis De Bosrand, halverwege de weg Nord-Donderen. Duur: twee uur, kosten fl5. Aanmelden: VV Norg, tel. 0592-61.31.28. Verrekijker is wenselijk.

Gelderland/Flevoland

Een bolderkar brengt u een middag lang naar de mooiste plekjes van de Oostvaarderplassen, Knardijk (bij spoorwegviaduct), Lelystad. Een boswachter gidst u door het natuurgebied en vertelt roofvogels en ganzen die er de winter doorbrengen. Vooraf is er een diavoorstelling. Duur van de excursie 2,5 uur. Kosten: fl20. Aanmelden: VVV Lelystad, tel. 0320-24.34.44.

Noord-Holland/Utrecht

* 'De oorlog op tafel' heet een expositie in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Het gaat om internationale spellen en legpuzzels die tijdens 1940-1945 werden bedacht en gespeeld. Terwijl de Duitse jeugd Wir fahren gegen Engeland speelden, hielden Amerikanen zich bezig met het spel Bomb Tokyo! Open di-zo 10-17 uur.

* Gidsen van het Von Gimborn Arboretum in Doorn laten belangstellenden op 11 februari om 11 en om 14 uur meegenieten van geur en kleur van winterbloeiers zoals het meloenboompje en de toverhazelaar. Het Arboretum is open van 10 tot 16 uur.

* Boswachter Huub Berger van Staatsbosbeheer ontvangt zondag 11 februari in Kasteel Groeneveld, Groenelveld 2 te Baarn, voor het maandelijkse rondje 'Theedrinken met de boswachter'. Begin:14 uur. Kosten: fl5, incl. koffie of thee. Info: 035-542.04.46.

Zuid-Holland/Zeeland

* Op 17 februari wandelt IVN-afdeling Dordrecht door boswachterij De Elzen. Thema is 'wilgen en elzen'. Vertrek 9 uur vanaf paviljoen De Viersprong. Inlichtingen op 078-635.00.27 (na 19 uur).

* In diergaarde Blijdorp in Rotterdam is op 17 februari een zee-aquariumdag, met lezingen, stands, een veiling en een speciale tekenwedstrijd voor kinderen. Open 9-17 uur. Informatie op www.nbbz.nl.

* Marcel Polak van het Nationaal Herbarium Nederland in Leiden gidst belangstellenden op zondag 10 februari door de Leidse Hortus. Het wordt een ontdekkingstocht langs tropische bomen, waarbij Polak uitleg verschaft over het gebruik van het hout, de vruchten en de zaden en over hun groei en leefwijze in het tropische klimaat. Aanvang om 12 uur op het plein voor de nieuwe Wintertuin van de Hortus aan Rapenburg 73 in Leiden. Kosten: fl10, inclusief entree voor de Hortus en koffie. Duur: een uur. Info: 071-5277249.

* De Stichting Vrije Recreatie (SVR) organiseert zaterdag 10 februari een eenmalige vakantiebeurs in de Groenoordhallen, Willem de Zwijgerlaan 2 te Leiden . De beurs met als motto 'Zoek je eigen kampeerboer en -boerin uit' is open tussen 10 en 16 uur. Op de beurs presenteren zich kampeerboeren uit Nederland, België, Frankrijk, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Hongarije. Info: www.svr.nl, of tel. 0183-35.27.41.

* De al drukbezochte tentoonstelling 'Farao's van de Zon: Achnaton, Nefertiti, Toetanchamon' in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden is op vrijdag 16 en zaterdag 17 februari ook 's avonds open: van 11-21 uur; zondag 18 februari, onherroepelijk de allerlaatste dag, van 10-18 uur.

* Voor tortelduifjes, hartendieven, verloofden, hartenbrekers, gelukzoekers en hartenjagers is er woensdagavond 14 februari, 'Valentijnsavond', een nachtelijk avontuur in Den Briel. Uitgerust met zaklantaarn en 'hartenknijper' volgt u het hartenpad langs liefdevolle én harteloze verhalen over voorwerpen uit de collectie van Historisch Museum Den Briel. Tijdstip: 20-22 uur.

* In de kelders van het Zeeuws archief, Hofplein 16 Middelburg, is vanaf maandag 12 februari t/m 23 juni 2001 een tentoonstelling over de geschiedenis van de boekdrukkunst, de uitgeverij en de boekhandel in de zeventiende eeuw. Voorbeeld is de Middelburgse drukkersfamilie Moulert. Openingstijden: 9-17 uur, toegang gratis. Info: info@zeeuwsarchief.nl.

Noord-Brabant/Limburg

* Het fascinerende leven van de kerkuil is het onderwerp van een tentoonstelling t/m 1 mei in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert. De expositie bestaat uit 25 panelen en een groot aantal opgezette uilen (en andere dieren). Open di-zo 13-16 uur.

* Ook in Weert is er op zondag 11 februari een Snertwandeling. Start tussen 13-14 uur bij Zaal Derckx, Bertillastraat 1 te Swartbroek (gem. Weert). Ontvangst met koffie en Limburgse vlaai. O.l.v. een gids wordt twee uur gewandeld in natuurgebied De Krang. Bij terugkomst staat de snert klaar. Kosten: fl10 p.p. Vooraf aanmelden: tel. 0495-664224.

* De IVN-afdeling Nuth houdt zaterdag 11 februari een vogelexcursie naar de grindgaten in Midden-Limburg. Vertrekken 8 uur vanaf de Markt in Nuth. Informatie 045-524.22.53.

* In het Natuurhistorisch Museum Maastricht (De Bosquetplein 6-7) is er zondag 11 februari een paddestoelenproeverij. Professionele koks koken om 14 uur in het museumcafé met grotchampignons, oesterzwammen, shi-take en truffels. Om 14:30 vertelt paddestoelenkenner Hay Gerards van het Champignonmuseum Melderslo over het kweken van eetbare paddestoelen; apotheker Peter Verheesen wijst op de geneugten en gevaren van de wilde paddestoel. Kosten: entree Museum, tel. 043-350.54.90.

* Het is zondag 11 februari Kruikenzeikersdag in het Nederlands Textielmuseum in Tilburg. Ieder die meent 'unne echten kruik' te bezitten kan die op deze carnavaleske bijeenkomst laten keuren door een deskundige. Keramiste Petra N. van Heesbeen legt uit welke materialen voor de kruik zijn gebruikt. Tevens zijn er rondleidingen in het museum om 14:00 uur en om 15:30 uur. De entree is gratis. Meer info op tel. 013-536.74.75.

www.volkskrant.nl/evenementen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden