Evenementen

Drenthe/Overijssel..

* De afdeling Assen van de militaire ruitervereniging Te Paard verzorgt morgen (vanaf 14 uur) een parade op landgoed Nienoord in Leek, waar het Nationaal Rijtuigmuseum is gevestigd. Tevens zijn er demonstraties dressuur, springen en carousselrijden.

* De Molenstichting Drenthe houdt vandaag de jaarlijkse Molendag waarbij tal van molens tussen 10 en 16 uur draaien en/of toegankelijk zijn voor publiek.

Flevoland/Gelderland

* Harderwijk staat op 31 augustus weer in het teken van de Zuiderzee en de visserij van weleer. Vanaf 12 uur zijn er op de kade rond de Vissershaven allerlei activiteiten die nauw verbonden zijn met het water. Dat varieert van palingroken tot een shantykoren-festival.

* Het Museum Historische Landbouwtechniek in Wageningen viert vandaag het 25-jarig bestaan met een gratis open dag. Een optocht van oude trekkers en landbouwwerktuigen opent om 10 uur de festiviteiten waarbij het prototype van een melkrobot centraal staat. Info: 0317-41.57.74.

* Na acht jaar absentie keert de Airshow terug op luchthaven Lelystad. Op 31 augustus (10-17 uur) is het thema 'Luchtvaart en veiligheid'. Info: www.airshowlelystad.nl.

* Sinds 1968 kent Bredevoort gondelvaartavonden. Dit jaar zijn die op 30 en 31 augustus en op 6 en 7 september (aanvang telkens 19.30 uur). Met behulp van duizenden achterlichtjes is een aantal bouwwerken verlicht dat over de Grote Gracht vaart. Na afloop vuurwerk. Info: 0543-47.30.52 of 45.23.80 of www.deanmoor.nl/gondelvaart.

Utrecht/Noord-Holland

* Op 29 augustus krijgt Haarlem voor de derde keer een bloementapijt van 60 x 25 meter. Ontwerp is een detail van een 17de-eeuws bedgordijn uit de collectie van het Frans Halsmuseum. Het tapijt op de Grote Markt is te zien op 30 en 31 augustus en 1 september.

* Vanwege 400 jaar VOC is er tot en met 31 oktober een virtuele bootverbinding tussen het Marinemuseum in Den Helder en het Maritiem en Juttersmuseum in Oudeschild op Texel. Die verbinding is bestemd voor kinderen tot en met vijftien jaar. Wie het museum in Den Helder bezoekt, krijgt een gratis toegangskaartje voor Oudeschild en omgekeerd. In Den Helder draait een kindertentoonstelling aan boord van het ramschip Schorpioen, in Oudeschild staan VOC-schatten van dit eiland te pronk.

* Tot en met 19 oktober zijn in Amsterdam panden en tuinen binnen de grachtengordel te bezichtigen. Dat is op een aantal vaste data; info op 020-688.12.43 (tevens reserveren). De rondleidingen duren tweeënhalf uur en worden afgesloten met een sandwich-lunch in een grachtenpand aan de Keizersgracht.

Zuid-Holland/Zeeland

* In de Veerhaven van Rotterdam is op 29 augustus (21.30 uur) een openluchtvoorstelling ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het zeilschip Oosterschelde. Gedraaid wordt de Duitse film 'Windjammer und Janmaten' uit 1930. Duur zeventig minuten.

* Vleesetende planten hebben het vanaf vandaag tot en met 1 september voor het zeggen in de nieuwe wintertuin van de Hortus Botanicus in Leiden. Wie een carnivore plant wel ziet zitten, kan er ter plekke eentje kopen. Open dagelijks 10-18 uur.

* 'Haarfijn' heet de expositie tot 1 september in het Museon in Den Haag, over cultuur en wetenschap van haar. Met demonstraties en advies van jong kapperstalent. Open dagelijks 11-17 uur.

* In het kader van 400 jaar VOC besteedt Naturalis in Leiden tot en met 27 oktober aandacht aan de uitgestorven Dodo, 'Portret van een pechvogel'. Open di-zo 10-18 uur. Info: www.naturalis.nl of 071-568.76.00..

Noord-Brabant/Limburg

* Het Autotron in Rosmalen staat op 30 en 31 augustus en 1 september in het teken van de (luchtgekoelde) Volkswagen. Het is het eerste internationale Kever Zomerfestijn met een onderdelen- en automarkt, met races en live muziek. Aanvangstijden: vr 13, za en zo 10 uur. Info: www.keverzomerfestijn.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden