Evenementen

In de oertijd had je al bloopers. Zoals een snoek vijfendertig miljoen jaar geleden ontdekte in een Zuid-Frans meer, toen hij gretig hapte in een baars....

Ook al ontbrak indertijd de televisie, de onfortuinlijke eters zijn nog steeds te zien, in het nieuwe Oertijdmuseum in Boxtel. Daar wordt uitgelegd hoe fossielen konden ontstaan. En hoe vliegjes en mieren, aangelokt door de zoete geur, bleven steken in harsdruppels en -klonten die verhardden tot barnsteen.

Niet alle onderdelen zijn al van zulke uitvoerige (of Nederlandstalige) uitleg voorzien. Het museum is duidelijk de voortzetting van een voorheen elders opgestelde collectie. De stap was groot: van een verbouwde boerenstal naar een grote hal van beton, metaal en blank hout.

Het Oertijdmuseum is een 'ontaarde hobby' van een geoloog en zijn familie. Aan de vele krantenknipsels en foto's is hun trots af te zien; aan de verkoop van halfedelstenen en posters de noodzaak om de privé-onderneming zonder subsidies te runnen. Een deel van de ontzagwekkende collectie fossielen en (half)edelstenen is met eigen handen opgedaan. Tot de pronkstukken behoren de versteende restanten van een stel dinosaurus-eieren.

Ook dino-deurmatten en kitscherige attributen behoren tot de collectie. Maar misschien vergroot dat de aantrekkingskracht voor jongere bezoekers. Die krijgen per half juni een 'ontdekhoek' waar ze in zand zelf naar fossielen kunnen zoeken en het verschil kunnen voelen tussen de tanden van een planten- en een vleeseter.

Wie het Boxtelse openbaar vervoer heeft getrotseerd - de auto verdient echt de voorkeur - wordt beloond met spectaculaire fossielen en (al of niet versteende) walvisskeletten. Imposant is ook de schedel van een mosasaurus met een ammonietenschelp tussen zijn kaken: als een prehistorische pitbull schudde hij de schelp net zo lang tot zijn prooi eruit gleed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden