Evenementenorganisator ziet gabber ook een dagje ouder worden Grootste dansfeest wordt een testcase

Alleen gabbers houden van massale feesten in gigantische sporthallen. Dat was tot voor kort een ongeschreven wet bij houseparties. Maar de gabber wordt ouder en als als het aan evenementen-organisatie ID & T ligt, worden ook feesten met de meer toegankelijke techno en clubhouse steeds groter....

Van onze medewerker

Jeroen Junte

AMSTERDAM

Zo draaien de drie bekendste house-dj's ter wereld - Carl Cox, Sven Väth en Jeff Mills - aanstaande zaterdag op het dansevenement Innercity in de Amsterdamse Rai. Met een dansvloer van zeven voetbalvelden en zo'n verwachte 25 duizend bezoekers wordt dit het grootste indoor dansevenement van Nederland.

Sander Groet van ID & T is dan ook 'flink zenuwachtig'. En dat terwijl hij al tientallen houseparties met meer dan tienduizend bezoekers organiseerde: ID & T werd groot door het organiseren van gabberfeesten als Mysteryland en Thunderdome. Maar Innercity mikt op de liefhebber van clubhouse en techno. En die was tot nu toe niet geïnteresseerd in massale feesten in kale congrescentra. Maar de Rai zette de minimumleeftijd op achttien jaar. 'Te oud voor een gabberfeest', zegt Groet.

Om bezoekers naar de Rai te trekken, haalde Groet de top drie van dj's naar één feest. Dat is nog niet eerder vertoond. De Engelsman Carl Cox wordt door de internationale muziekpers steevast aangeduid als de populairste house-dj. Zijn handelsmerk is een vliegensvlugge mixtechniek van techno en hardhouse: elke de minuut een nieuwe plaat is geen uitzondering.

De techno-virtuoos Jeff Mills draait met drie draaitafels én een drumcomputer. Zijn snoeiharde dj-sets klinken alsof een live-act op het podium staat. De Duitser Sven Väth staat bekend om dj-sets van soms wel tien uur. Zaterdag krijgt hij 'slechts' drie uur.

Er moeten grote bedragen voor deze dj's worden neergeteld, waardoor het maar zelden voorkomt dat zij samen op ééé flyer staan. Alleen al voor Carl Cox moet ID & T zo'n 25 duizend gulden neertellen. De prijzen voor Väth of Mills zijn niet veel lager. Verder zijn ook nog de internationale top-dj's Luke Slater en CJ Bolland en zestien Nederlandse dj's geboekt.

Zaterdag moet blijken of ID & T zich ook op de markt voor massale technoparties staande kan houden. Heineken Horizons, trok vorig jaar nog geen tienduizend bezoekers, terwijl ook dat feest in de RAI mikte op clubhouse- en technoliefhebbers. En dat was nog wel op de avond voor Koninginnedag. De verwachting van het dubbele aantal bezoekers lijkt wat optimistisch.

Maar door 'logisch marktdenken' weet Groet dat die schatting 'realistisch' is. 'Er is een grote groep gabbers die ook een dagje ouder, en vooral rustiger, is geworden. Juist voor die groep zijn er geen feesten waar zij zich thuisvoelen.'

Ook zou de technoliefhebber de schroom voor massale feesten voorbij zijn: 'Indoor festivals als Mayday in Duitsland en I Love Techno in België trekken tienduizenden bezoekers.' Groet is er van overtuigd dat het feest al voor zaterdag is uitverkocht.

Door Innercity nu te organiseren, vermijdt ID & T concurrentie met de zomerfestivals Dance Valley, New Frontier of Fast Forward Dance Parade. Als Innercity zaterdag een succes wordt, komt er in de toekomst ook een zomereditie in de buitenlucht. Groet: 'Wie weet wat er dan allemaal mogelijk is met dit concept. Zo hebben wij nu nog niets eens aan live acts gedacht.'

Innercity, zaterdag 20 februari (21.00-7.00 uur) in de Rai, Amsterdam, met o.a. DJ's Carl Cox, Jeff Mills, Sven Väth, Luke Slater, CJ Bolland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden