Volkskrant AvondWoensdag 24 juni

Evenementen, terrassen, sport, ov en onderwijs: dit verandert per 1 juli | Waarom The Shawshank Redemption al 12 jaar bovenaan de lijst van beste films prijkt

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en gebarentolk Irma Sluis tijdens de persconferentie van het kabinet.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Kabinet kondigt flinke reeks versoepelingen coronamaatregelen aan
Vanaf 1 juli geldt geen maximumaantal bezoekers meer voor bijeenkomsten. Dat maakte premier Mark Rutte woensdagavond bekend bij de persconferentie over de coronacrisis.

Live: Rutte: positief nieuws, maar maatregelen blijven cruciaal | Overleg EU-VS over reizen
De wereld is hard op weg naar 10 miljoen besmettingen met het coronavirus. Latijns-Amerika, het huidige middelpunt van de pandemie, telt inmiddels meer dan 100 duizend doden. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Nationaal Hitteplan van kracht: tropische temperaturen, smog, blauwalg en botulisme
Daar was die weer: het Nationaal Hitteplan, sinds 2007 een vertrouwde zomergast aan de open deur. Woensdag bracht het de overbekende adviezen van het RIVM: drink genoeg, draag dunne kleding, houdt het huis koel, smeer goed in tegen de zon, en houd ‘kwetsbare’ mensen (met name ouderen, baby’s en degenen met een chronische aandoening) in de gaten.

Luchtfoto van zwembad de Meent in Breukelen, waar mensen vorig jaar verkoeling zochten in het water. Beeld ANP

Koolmees: van zzp’er tot bedrijf, bij velen zal het roer om moeten deze crisis
Nu het eerste kwartaal van de coronacrisis erop zit, moet de economie zich aanpassen aan de nieuwe realiteit. Zo zullen werknemers of zzp’ers die werk verliezen zich wellicht moeten laten omscholen, want de steun van de overheid is niet oneindig.

Overwinning voor Trump: rechtszaak tegen voormalige veiligheidsadviseur Flynn gestaakt
Het federale Hof van Beroep voor Washington DC heeft een lagere rechter opdracht gegeven de rechtszaak tegen president Trumps voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Flynn was aangeklaagd omdat hij tegenover de FBI had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in Washington.

Vanavond op tv

In gesprek met extreem-rechts
De activistische filmmaker Deeyah Khan besloot in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van extreem-rechtse bewegingen. In White Right: Meeting the Enemy (NPO 3, 21.45 uur) ontmoet ze racisten, fascisten en vertegenwoordigers van alt-right, gaat bij hen thuis op bezoek en vraagt hun naar hun beweegredenen. De VPRO herhaalt later vanavond (NPO 2, 23.10 uur) de documentaire Wit is ook een kleur. Aan de hand van het ‘black doll/white doll’-experiment onderzoekt Sunny Bergman in hoeverre racistische vooroordelen al op jonge leeftijd zijn geïnternaliseerd. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Trump bewijst met ‘bijbelmoment’ lippendienst aan alt-right
 We moeten de culturele betekenis van Trumps bijbelmoment met minder naïviteit tegemoet treden, betoogt historicus Daniël Korving.

Trump met de bijbel voor de St. John's kerk dichtbij het Witte Huis, nadat demonstranten waren verjaagd.Beeld AFP

Morgen in de krant

Niet te dicht bij elkaar staan: dat is het nieuwe normaal
De contouren van de Nederlandse coronamaatschappij zijn af. Het nieuwe normaal van Rutte legt niet zozeer de nadruk op het mijden van mensenmassa’s of het controleren van burgers, maar op die regel waarvan de details per land wat verschillen: niet te dicht bij elkaar staan. Is dat het allernoodzakelijkste wat een mens tegen corona kan doen?

Corona of niet, in Moskou walsen de tanks langs Poetins verkiezingsposters
President Poetin liet ondanks de coronacrisis het leger door de stad marcheren om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Hij hoopt zo de Russen in de juiste sfeer te brengen voor de stemming van volgende week. Die gaat over een grondwetswijziging waardoor hij tot 2036 president kan blijven.

Conflict Turkije en Griekenland bedreigt hele Middellandse Zeeregio
Griekenland en Turkije liggen na decennia van relatieve rust weer op ramkoers. Griekenland dreigt met repercussies als Turkije zijn plannen doorzet om illegale proefboringen te doen naar gas in de Middellandse Zee. Omgekeerd eist Turkije dat Griekenland een toontje lager zingt met zijn uitbreidingsdrift in de Egeïsche Zee.

Het schip Audacia dat deel uitmaakte van de operatie om een Russische gasleiding aan te leggen.Beeld AP

Einde van de Segway: gadget van de eeuw bleek vooral hightech brekebeen
Nog even en de Segway − een soort stastep met twee wielen die rijdt als je naar voren leunt − is niet meer. Dinsdag kondigde het moederbedrijf aan de productie te stoppen. Waarom de aangekondigde revolutie uitbleef.

Waarom The Shawshank Redemption al 12 jaar bovenaan de lijst van beste films prijkt
Het aanvankelijke geflopte gevangenisdrama The Shawshank Redemption – vanaf deze week weer in de bioscoop – staat bovenaan op de lijst van beste films, op filmwebsite IMDB. Beter dan The Godfather, volgens het publiek. Hoe kwam dat zo? 

Johnny Jordaan was homo in een tijd dat zoiets nog vreemd en ongewenst was
Sylvia Witteman gleed op straat uit over een rondrollend lachgaspatroon. Witteman zocht een bankje om haar bloedende knie op te verzorgen, en daar viel haar oog op een standbeeld van een volkszanger: ‘Ze hadden de beeldenstorm van de afgelopen weken goed doorstaan, die volkszangers.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden