Evenementen nekken Gelders bestuur

Gelderland met evenementen op de kaart zetten, was het plan. Het beleid werd een bestuurlijke puinhoop door veel te enge relaties met de commerciële mede-organisator....

Van onze verslaggever Mac van Dinther

Valse handtekeningen onder borgstellingen. Een commissaris van de koningin die niet weet wat hij ondertekent. Slechte administratie, onduidelijke regels en een college van Gedeputeerde Staten dat onbevoegd miljoenencontracten afsluit. Dat blijkt uit het onderzoek van accountantskantoor Deloitte & Touche naar het evenementenbeleid van de provincie Gelderland.

Eén slachtoffer heeft het wanbeheer al gemaakt. PvdA-gedeputeerde W. Scheerder heeft zijn aftreden aangekondigd. Vandaag moet tijdens de vergadering van Provinciale Staten blijken of meer bestuurders moeten opstappen.

De bevindingen van Deloitte & Touche liegen er niet om. De financiële verantwoording van het evenementenbeleid deugt van geen kanten. In totaal is Gelderland voor 13,7 miljoen gulden verplichtingen aangegaan zonder goedkeuring van Provinciale Staten. Niet al dat geld is weg, maar de schade loopt in de miljoenen.

Alles draait om de relaties tussen de provincie en het bedrijf Gelderland Events dat sinds 1998 grote evenementen organiseert die mede worden gefinancierd door de provincie.

Begin 2000 beginnen Gedeputeerde Staten besprekingen om een meerjarig contract aan te gaan met Gelderland Events dat de provincie op de kaart moet zetten. Verschillende ambtenaren plaatsen vraagtekens bij deze exclusieve relatie. Maar de betrokkenen zetten door. Griffier C. Crasborn, de hoogste provincieambtenaar, wuift de bezwaren weg.

Tegelijkertijd raakt Gelderland Events krap bij kas. De bank eist zekerheid. Gedeputeerde Scheerder, verantwoordelijk voor het evenementenbeleid, laat de bank weten dat de meerjarenovereenkomst rond is en de provincie garant staat, wat op dan niet zo is.

Een maand later stuurt een bij Gelderland Events gedetacheerde provincieambtenaar de bank een afschrift van de overeenkomst, die door hemzelf voorzien is van een valse handtekening van commissaris Kamminga. Dezelfde ambtenaar vervalst later handtekeningen van Scheerder en weer Kamminga onder brieven en borgstellingen waarmee ettelijke miljoenen gemoeid zijn.

Er is meer aan de hand dan een buiten zijn boekje opererende ambtenaar, aldus Deloitte & Touche. De hele relatie met Gelderland Events deugt niet. GS zijn niet gerechtigd miljoenencontracten af te sluiten zonder goedkeuring van Provinciale Staten. Zo zette Kamminga onbevoegd zijn handtekening onder een borgstelling van 550 duizend gulden.

Dat het zover heeft kunnen komen, komt volgens Deloitte & Touche door belangenverstrengeling en te sterke banden tussen bestuurders en ambtenaren en Gelderland Events, zonder dat overigens gewag wordt gemaakt van persoonlijk gewin. Dat verwijt treft vooral Scheerder en de gedetacheerde ambtenaar. Maar zij zijn niet de enigen. Gedeputeerden J. Esmeijer (CDA) en J. Boxem (VVD) zijn bestuurders van stichtingen die banden hebben met Gelderland Events. De kritiek raakt bijna het hele provinciebestuur, ook de commissaris. In het Gelderse college heeft nog niemand aandrang het voorbeeld van Scheerder te volgen.

Het evenementenbeleid is volgens de accountants niet exemplarisch voor andere beleidsterreinen; de schade beloopt hooguit 3,2 miljoen. De griffier is onder curatele gesteld en de frauderende ambtenaar is ontslagen.

Vandaag moet blijken of Provinciale Staten hiermee genoegen nemen. De oppositie eist bloed, maar het CDA heeft laten weten dat er niet meer koppen hoeven te rollen. De VVD lijkt dezelfde mening toegedaan, de PvdA twijfelt.

Er zijn vergelijkingen gemaakt met de Zuidhollandse Ceteco-affaire, waarbij commissaris Leemhuis-Stout opstapte wegens een bankierende ambtenaar. Kamminga liet al weten dat niet alles wat hij tekent hem kan worden aangerekend. 'Hij mocht erop vertrouwen dat hem ter ondertekening voorgelegde stukken stoelden op correcte besluitvorming', staat in een verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden