Even zwemmen? Eerst je gezicht laten scannen

Na Ridderkerk voert ook Tilburg bij zwembaden een gezichtsscan in om vervelende bezoekers te weren. ‘Ouders durven hun dochters weer bij het zwembad af te zetten.’..

Van onze verslaggever Peter de Graaf

‘We maken vier foto’s en een vingerafdruk’, zegt directeur Twan Theelen van de Stichting Ridderkerkse Sportaccommodaties (SRR), die de scepter zwaait over zwembad De Fakkel. ‘Die gegevens worden verwerkt in de computer. De bezoeker krijgt een pasje. Als hij zich misdraagt, komt hij op een zwarte lijst en wordt hij bij een volgend bezoek geweigerd.’

De Fakkel heeft het systeem bijna een jaar geleden ingevoerd. Vanwege het dubieuze imago van zwembaden, waarin sommige jongens en mannen hun handen niet kunnen thuishouden tegenover meisjes en vrouwen. En, zegt Theelen, omdat de medewerkers niet steeds wilden optreden als politieagent.

Het Ridderkerkse zwembad heeft inmiddels negenduizend kaarten uitgegeven aan volwassenen en aan kinderen vanaf 12 jaar. Het zwembad hanteert de gezichtsscan alleen op risicodagen, zoals woensdagmiddag, vrijdagavond en zondag.

Tot dusver zijn er nog maar twee jongens tegen de lamp gelopen. Niet vanwege ongewenste handtastelijkheden, maar omdat ze zich bij herhaling, ondanks waarschuwingen, misdroegen in de rij voor de waterglijbaan en opstoppingen veroorzaakten. Hun is twee weken de toegang ontzegd.

Theelen noemt het biometrische toegangssysteem een groot succes, want uit onderzoek blijkt dat het publiek zich veiliger voelt: ‘Ouders durven hun dochters weer af te zetten bij het zwembad.’

Tilburg wil de gezichtsscan en vingerafdruk uiterlijk begin volgend jaar ook gaan invoeren, in drie gemeentelijke zwembaden en bij het ijssportcentrum. Wethouder Jan Hamming (PvdA) van sport is enthousiast over het Ridderkerkse voorbeeld. ‘Een goeie sportieve mentaliteit is geen vanzelfsprekendheid meer. Die zul je helaas steeds meer moeten afdwingen.’

Aanleiding voor de Tilburgse dadendrang zijn twee recente incidenten in zwembad Stappegoor, waarbij vier tienermeisjes onzedelijk zijn betast door jongens. Beide incidenten vonden plaats in de donkere spookgrot, bij de wildwaterglijbaan. Als eerste maatregel is via een extra gat in de grot meer licht toegelaten. Ook worden meer toezichtcamera’s geplaatst en komt er een lik-op-stukbeleid.

Het Nationaal Platform Zwembaden stond aanvankelijk sceptisch tegenover de gezichtsscan. Een bestuurslid vond de veiligheidsmaatregel overdreven, niet passend bij een zwembad. ‘Het doet me te veel denken aan Big Brother is watching you’, zei hij op bezoek in De Fakkel.

Maar inmiddels is ook het platform om. ‘We zijn niet meer bang voor Big Brother’, zegt directeur Ronald ter Hoeven. ‘Deze techniek kan andere veiligheidsmaatregelen aanvullen. Hoewel uit onderzoek gelukkig blijkt dat de agressie in zwembaden afneemt, komen er nog steeds excessen voor. Een gezichtsscan kan helpen die te voorkomen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden