Even wet doordrukken tijdens WK

De Mexicaanse regering bezweert dat het toeval is, maar net nu de bevolking in de ban is van het voetbal debatteert het parlement over een omstreden energiewet.

RIO DE JANEIRO - Terwijl de Mexicaanse bevolking vol passie het WK voetbal volgt, probeert de regering omstreden energiehervormingen door te voeren. Volgens president Enrique Peña Nieto is het puur toeval dat de debatten tijdens het WK zijn gepland, de oppositie is woedend.


Het Mexicaanse parlement discussieert deze maand over de liberalisering van de olie-, gas- en elektriciteitssector. Zijdelings gaat het ook over de privatisering van water en land. In december vorig jaar stemde het parlement al in met een grondwetswijziging die de Mexicaanse energiemarkt openstelt voor private en buitenlandse investeerders. De debatten gaan nu over de vraag in hoeverre de staat controle houdt over de nationale energievoorraden en welke rol private partijen zullen spelen.


Peña Nieto stuurde eind april de wetsvoorstellen naar het parlement. De debatten werden steeds uitgesteld, en zijn uiteindelijk tussen 10 en 23 juni geagendeerd. Tegelijk met de WK groepsfase waaraan ook Mexico deelneemt. En hoewel het gaat om de meest ingrijpende hervormingen van de afgelopen 75 jaar, domineren niet de debatten maar de resultaten van het Mexicaans elftal de voorpagina's.


'Dit is zonder twijfel een strategie om de aandacht van de bevolking af te leiden', zei senator Rabindranath Salazar van de linkse oppositiepartij PRD tegen persbureau AP. 'De Mexicanen hebben uiteraard veel meer zin om voetbalwedstrijden te kijken dan om het debat over de energiehervormingen te volgen.'


Senator David Penchyna van regeringspartij PRI ziet dit anders: 'Het land kan niet op pauze worden gezet vanwege een voetbaltoernooi.'


De energiehervormingen liggen erg gevoelig. In 1938 gooide toenmalig president Lázaro Cárdenas de buitenlandse oliemaatschappijen het land uit en liet in de grondwet vastleggen dat alle delfstoffen en andere grondstoffen de staat toebehoren. De grondwet is een triomf van de Mexicaanse revolutie en alleen al praten over buitenlandse inmenging in de staatsbedrijven was tot voor kort een groot taboe.


Maar staatsbedrijven als Pemex (olie) en CFE (elektriciteit) presteren al jaren slecht, worden geplaagd door corruptieschandalen en missen het kapitaal voor broodnodige investeringen. Pemex ontbeert de technologische kennis om de naar schatting 60 miljard vaten onconventionele oliereserves uit de grond te halen. Hetzelfde geldt voor de grote reserves schaliegas in het noorden van het land.


'Privé investeringen zijn nodig om onze energiesector te moderniseren', aldus Peña Nieto. 'De hervormingen zullen economische groei en banen opleveren.' Multinationals kijken verlekkerd naar de reserves en volgen met grote belangstelling de debatten in het parlement.


Tegenstanders van liberalisering vrezen dat de buitenlandse bedrijven er met de winst vandoor zullen gaan. Ze wijzen op ervaringen in andere Latijns-Amerikaanse landen als Bolivia, Venezuela en Argentinië, waar privatiseringen in de olie- en elektriciteitssector weer zijn teruggedraaid. Volgens linkse leiders aldaar was dat nodig wegens 'wanprestaties en roof van multinationals'.


Tweederde van de Mexicanen is tegen buitenlandse inmenging in de energiebedrijven en vorig jaar werd fel geprotesteerd tegen de grondwetswijziging. Regeringspartijen PRI en de Groene Partij hebben echter samen met de rechtse oppositiepartij PAN een ruime meerderheid in beide kamers en verkeren in een riante positie de hervormingen door te voeren.


'De verworvenheden van de revolutie worden om zeep geholpen', roepen PRD-politici in de hoop dat het volk in opstand komt. Voor de PRD is dat nog de enige mogelijkheid om de discussie te beïnvloeden.


Ze vinden weinig gehoor, want het Mexicaans elftal doet het onverwacht goed. Verkleed als Emiliano Zapata of Pancho Villa, helden uit diezelfde revolutie, keken Mexicanen dinsdag verrukt toe hoe hun nationale elftal gelijkspeelde tegen WK favoriet Brazilië. Vrijdag was het land al in euforie na de 1-0 overwinning op Kameroen. De grote verliezers zijn de tegenstanders van de hervormingen. Want de voetbalkoorts wint het ruimschoots van de zorgen over de nationale energiereserves.

undefined

Braziliaanse parlement neemt vrij voor WK

Braziliaanse federale politici werken nauwelijks tijdens het WK, blijkt uit onderzoek van de Braziliaanse krant O Globo. In de hele maand juni hoeven de 81 senatoren maar drie keer te verschijnen, de ruim vijfhonderd Tweede Kamerleden hebben slechts vier sessies. Ook in juli is de werkdruk laag. Op 17 juli gaan de politici in reces en er wordt gesproken over de mogelijkheid alle sessies tot de WK finale op 13 juli af te gelasten. De volksvertegenwoordigers ontvangen wel hun salaris van 9.000 euro per maand en hun maandelijkse onkostenvergoeding van tussen de 7.000 en 14.000 euro.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden