Even weg

LEUK, om op de valreep van het reces de staatssecretaris van Cultuur weer even te zien. Ik was bijna vergeten dat die er ook nog was....

Wat zou hij na het uitspreken van diverse veelbelovende beginselverklaringen al die jaren eigenlijk precies hebben uitgevoerd?

Misschien toch vooral 'nadenken over zakloopwedstrijden voor achtergestelden', zoals Gerrit Komrij een keer vermoedde.

Maar dat is altijd nog beter (haast ik mij eraan toe te voegen) dan wat zijn daadkrachtige voorganger Nuis deed. Die maakte beleid van het zaklopen, en schonk ons BNN.

Op de laatste dag van dit parlementaire jaar zat zijn opvolger in vak K, vanwege de veiling van radiofrequenties.

Nou moet je natuurlijk wel te gek gaaf postmodern zijn om het ongeschonden voortbestaan van Sky Radio en Radio 538 in verband te brengen met cultuur, maar Van der Ploeg bevond zich dan ook in gezelschap van de liberale mevrouw De Vries, die immers van Verkeer en Waterstaat is.

Ook niet meteen iemand van wie je zegt dat ze een stempel op Paars II heeft gedrukt.

Ik heb nog een krantenknipseltje bewaard van toen ze in 1998 aantrad. 'Monique de Vries', las ik daar, 'viel als Kamerlid met hoger onderwijs in haar portefeuille niet bijzonder op. Ze is op en top een Haagse dame, zorgvuldig gekapt en gekleed. Ze heeft een passie voor kunst en meer speciaal voor het verzamelen van oude lokeenden.'

Zoiets wekt vertrouwen, vind ik.

Ze zette zich samen met haar collega ook schrap tegen een Kamermeerderheid die een frequentieverdeling wenste 'op basis van bedrijfseconomische criteria zoals marktaandeel, investeringen en omzet'. En van het aantal telefoontjes en e-mails dat op de verschillende partijbureaus was binnengekomen uiteraard, maar dat zeiden ze er niet bij.

De motie van het PvdA-Kamerlid Wagenaar (die naar de beste grammaticale tradities van het Binnenhof vroeg of het kabinet haar standpunt wilde wijzigen) werd aangenomen, ofschoon Rick haar (hem? het?) ten stelligste had ontraden.

En toen gebeurde er iets eigenaardigs. Namelijk niets.

De teleurstelling van Den Haag Vandaag grensde aan verontwaardiging. Als de regering zo'n motie aan haar broek krijgt, wil je toch onmiddellijk weten wat de consequenties zijn?

Wéér geen crisis. Alsof er niets aan de hand was wandelde het parlement naar de barbecue.

Terwijl de VVD-dreumes Luyten met zijn bezwaren tegen de halfbakken gekozen burgemeester ook al geen kans schijnt te maken in de Eerste Kamer.

Wat is er in Nederland nog een beetje spannend voor een parlementaire televisierubriek?

De vraag of Kok blijft, dat is volgens mij nog het enige.

Of de spoorwegen morgen hun laatste trein definitief uit de roulatie nemen, of de koningin aftreedt, of het boek van de IRT werkelijk gesloten zal worden, of juli wisselvallig zal blijken en of we Karadzic nog voor Kerstmis in Scheveningen mogen verwachten, is allemaal tot daar aan toe.

Maar wat besluiten Rita en Wim straks op hun camping?

Je houdt je hart vast.

Bij de Partij van de Arbeid verzekeren ze al maandenlang dat het, afgezien van Melkert (en dáár mag je toch eigenlijk al niet aan denken), nog barst van de bekwame kroonprinsen. Maar wie dan? Rick heeft zich in de luwte van de cultuur toch hoop ik niet voorbereid op het leiderschap?

Het worden nog bange, onzekere weken.

In de wetenschap dat we volgend jaar misschien verweesd verder moeten, ga ik bekommerd op vakantie.

Mij benieuwen trouwens wat De Vries en Van der Ploeg met die frequentiemotie zullen hebben gedaan als ik terug ben.

Tot dan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden