DE FLEXIBELE OPINIEMAKERTHOMAS HOGELING

Even voorstellen: de Flexibele Opiniemaker

De Flexibele Opiniemaker geeft wekelijks de mening waar op dat moment behoefte aan is.

Op deze plek publiceer ik vanaf volgende week elke dinsdag een opinie. Hoewel ik het standpunt met verve zal verdedigen, is het niet mijn eigen mening. Het is eenvoudigweg de opinie waar op dat moment behoefte aan is.

Die flexibiliteit in opinies is broodnodig. Ik weet uit ervaring dat opinieredacties zich dagelijks het schompes zoeken naar een persoon bij een standpunt. Dat is lastig, want opvallend veel mensen vinden zo’n beetje hetzelfde. Fijn als je van wereldvrede houdt, maar funest voor de diversiteit van het debat.

Mensen met dezelfde mening gaan al snel samen op zoek naar oplossingen. Dat is ingewikkeld en dus saai. Voor een goede talkshowtafel, een leesbaar opiniekatern of een lekker radioforum kun je maar beter mensen uitnodigen die het hartstochtelijk met elkaar oneens zijn. Dat geeft vuurwerk, wat nog mooier wordt als de een het recht op het afsteken ervan wil verankeren in de grondwet, terwijl de ander het juist wil verbieden.

Ik kan bogen op ruime ervaring in het uiten van spannende opinies. Zo verdedigde ik als puber in 2003 al met succes het binnenvallen van Irak. In die periode juichte ik ook het wisselbeleid van Dick Advocaat van harte toe. Als anderen niet al hadden gepleit voor het opheffen van alle coronamaatregelen, was ik zonder meer ook in dat gat gesprongen.

Het vertrouwen in mijn kunde als Flexibele Opiniemaker is dus terecht, maar waarom zou ik mij hiervoor lenen? Dat is simpel: ik houd van aandacht en van geld. Mijn naam staat wekelijks in de krant en de krant stort geld op mijn bankrekening. Meer heb ik niet nodig.

Er is één spelregel: ik verdedig geen meningen die leiden tot misdrijven waarvoor volgens het Wetboek van Strafrecht twee jaar gevangenisstraf of meer gegeven kan worden. Eenvoudige mishandeling kan dus nog net. Tot volgende week!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden