Even uitblazen aan Charing Cross Road

Na alle hectische gebeurtenissen bij de internationale kampioenschappen van de afgelopen maanden was het een verademing even uit te blazen in Londen en op boekenjacht te gaan in de tweedehands zaakjes aan Charing Cross Road....

In het stapeltje leuke aanwinsten een ontspannend exemplaar met verhalen uit een ver verleden: ‘Bridge’s strangest hands’ met whist in de negentiende eeuw als voorloper van bridge. Je smult van de Mississippi heart hand, de Duke of Cumberland weddenschap en de Elwell en Bennett moorden aan de bridgetafel.

Jammer dat het nooit van een partij kwam tussen Zia en de computer waarbij hij een miljoen pond wilde inzetten. De uitvinders van Jack, het Nederlandse bridgeprogramma dat na vier opeenvolgende wereldtitels bij het WK-computers 2007 in Shanghai eindelijk tegen een nederlaag aanliep, waren vast en zeker benieuwd naar de uitslag van de wedstrijd mens tegen machine.

De freakhands met bizarre verdelingen zijn alleszins amusant, maar bevatten ook af en toe een leerzame les. Het uitkomstdoublet kan in veel gevallen nut bewijzen en een swing bewerkstelligen. Het voordeligste gebruik van een doublet op een vrijwillig geboden manche in sans atout is om je partner op het idee van een onverwachte uitkomst te brengen.

In de finale van de Bermuda Bowl 1981 tussen de Verenigde Staten en Pakistan (toen nog met Zia Mahmood) maakten Rodwell - Meckstroth voor het eerst hun opwachting en sloegen direct toe met de wereldtitel; er zouden er nog vele volgen.

In diagram 1 ging het Amerikaanse paar op avontuur. De Pakistaanse west begreep wel wat zijn partner met het doublet bedoelde. Hij raadde echter verkeerd.

Zie diagram 1

De sprong naar 3* toonde een dichte lage kleur en vroeg zuid 3SA te bieden met een hartenstop. Zuid gehoorzaamde trouw. Oost doubleerde 3SA en noord gaf met het redoublet onzekerheid aan over het gebeuren. Zuid had geen reden om weg te lopen uit het geredoubleerde 3SA.

West zag in dat een hartenuitkomst, met *H zeker in zuid, niet de aangewezen actie was. Het ging om schoppen of klaveren; in welke kleur bezat oost het aas en kon daarna harten inspelen door *H van zuid heen?

De keus van west viel op schoppen waarna de leider snel met twee schoppenslagen en zeven in ruiten het contract opeiste. Na een klaverenuitkomst konden oost-west de eerste tien slagen opnemen.

Een Nederlands juniorenpaar bezit een dubieus record dat hun coach de schrik van zijn leven bezorgde. In de wedstrijd tegen Engeland bij het EK 1992 kon west in diagram 2 eigenlijk niet misgrijpen. Toch gebeurde het wel.

Zie diagram 2

De 2*-opening was Multi, een van de varianten een sterke hand met ruiten. Dat toonde noord, Jaap Brulleman, met 3* waarna oost in actie kwam met een informatiedoublet. Zuid, Mark Bakker, had weinig anders dan 3SA te bieden en west kwam op de proppen met 4*, een contract dat eenvoudig wordt gemaakt ondanks de vier-nul verdeling van de troeven.

Noord drong met 4SA verder aan maar oost verstoorde dit met een doublet. Met het doubt-showing redoublet gaf noord aan niet zeker van zijn eigen bieden te zijn. Zuid bleef echter ijskoud zitten.

Ook hier de vraag wat oost met het doublet zowel 3SA als 4SA probeerde aan te geven. Een uitkomst in een andere kleur dan de geboden schoppen? Dat was wel lonend want na een hartenuitkomst of *V en een hartenswitch gaat 4SA niet minder dan vijf down. Na een ruitenuitkomst heeft de leider ook slechts negen slagen, *A in zuid is onbereikbaar en komt nooit binnen. Maar na de uitkomst met *V claimde zuid snel tien slagen voor + 1120.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden