Even terugkijken

De verkiezingen zijn voorbij. Allereerst feliciteer ik Jan Peter Balkenende...

Het was een korte, maar krachtige campagne. Spannend en mooi tegelijk. Ik had nooit in mijn leven zo veel tv gekeken.

Ik denk aan Jan Marijnissen. Dat doet me pijn. Hij verloor niets, won ook niets, maar hij viel. En dat verdiende hij niet.

Hij deed veel. We mochten hem, maar we hebben niet voor hem gekozen. Een ding is duidelijk. We willen jan Marijnissen als een betrouwbare politicus en als mens in de Kamer hebben.

Jan! Laat je niet teleurstellen! Blijf scherp! Bewaak de macht!

Neem een weekje vrij. Rust uit. Ga je daarna scheren! Doe een lekker geurtje op en kom met een glimlach terug. Alsof er niets is gebeurd!

Femke Halsma! Je bent een fantastische vrouw. Scherp! Zuiver! En vol leven! Je verloor twee zetels, maar tegelijkertijd won je er acht. Voor elke zetel heb je een waar gevecht geleverd! Al die acht zetels zijn van jou.

Maar ik maak me zorgen. Ik ben bang dat de partij ook jou gaat opeten. Ik benadruk het. Er is iets aan de hand met je partij. De lepel raakt de bodem. GroenLinks lijdt onder clichés en staat een beetje ver van de realiteit.

Thom de Graaf van D66 kwam heel zielig over tijdens de verkiezingen. Hij werd niet uitgenodigd voor de tv-debatten. Hij deed alsof men hem discrimineerde, maar dat is niet waar. Hij had ons niets te melden. Zijn partijprogramma was leeg. Wat hij vroeger op hamerde, is allemaal door de andere partijen overgenomen. Hij trok een lege kar. Terecht legde hij de hamer van zijn partij neer. Boris Dittrich heeft zijn plaats ingenomen. Ik twijfel of Dittrich iets nieuws uit zijn mouw kan toveren.

Mat Herben heeft gewonnen! Hij kwam heel naïef over. Soms denk ik dat hij een simpele man is. Een onhandige huisvader. Maar vaak heb ik mijn bedenkingen over hem. Ten minste om één ding mag ik hem niet. Voor de 26 gevechtsvliegtuigen die hij met plezier van Amerika wilde kopen. En hij kocht ze.

Zalm! Ik mag Zalm meer dan Balkenende. Het land heeft zulke mannen nodig. Ik gun hem die paar extra zetels die hij gewonnen heeft. Een verlies wilde ik niet voor hem, maar meer zetels wilde ik ook voor hem niet hebben.

Zalm is de rekenmeester van het land. Je moet hem niet op de tv brengen om te flipperen, om soep uit te delen, of een schort om te doen om voor ons een omelet te bakken.

Wouter Bos! We hebben hem allemaal gezien. Hij deed het ontzettend goed. Hij haalde de Partij van de Arbeid uit het diepe dal naar boven. Tweeënveertig zetels! Wim Kok omhelsde hem en drukte hem aan zijn hart.

Wouter Bos had iets klassieks in zijn campagne. Iets van macht, lot en tragedie.

Hij had de gehele macht binnen zijn handbereik. Maar als hij de macht zou krijgen, zou hij hem even in zijn handen mogen houden om hem daarna meteen over te dragen aan de burgemeester van Amsterdam.

Diep in zijn hart wilde hij eigenlijk de macht voor zichzelf bewaren. Als hij echt gewild had, had hij kunnen winnen. Het lot domineerde. De kiezers voelden dat. Ze trokken Jan Peter Balkenende naar voren.

Wouter Bos schittert van geluk nu hij de macht niet heeft gekregen. En omdat hij het niet gekregen heeft, hoeft hij het niet aan een ander te geven. De hoop blijft!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden