Even slikken voor Noorse handelsdelegatie in China

AMSTERDAM - Meestal is de toekenning van een Nobelprijs voor de vrede reden voor een feestje, maar de Noorse handelsdelegatie in China moest even slikken toen vrijdag de nieuwsuitzending van CNN in de lobby van hun hotel werd afgesneden.

Demonstratie in Hong Kong. © ap

De ondernemers wisten direct wat er aan de hand was, maar besloten er niets over te zeggen tegen hun Chinese gastheren. 'Dat zou maar beschamende situaties opleveren', zegt Lars Käre Legernes vanuit de Chinese stad Suzhao.

'Ik weet niet eens of zij ervan op de hoogte waren dat Liu Xiaobo de Nobelprijs heeft gekregen. Geen enkel medium meldt het hier.'

Handelsreis
De Noorse zakenlieden zijn in de Chinese stad Suzhao, waar 20 duizend buitenlandse bedrijven zijn gevestigd. Hun bezoek is onderdeel van een 9-daagse handelsreis in China naar onder meer Peking en Shanghai. De delegatie verwacht niet dat de toekenning van de prijs aan de Chinese dissident Liu Xiaobo negatieve gevolgen zal ondervinden door de Nobelprijs. 'Chinese bedrijven willen vooral zakendoen. Politiek interesseert ze niet', zegt Magnus Skreting van visserijgigant de Marine Harvest Group, een van de 47 delegatieleden.

Jonas' Parello-Plesner, onderzoeker bij de European Council on Foreign Relations in Londen, acht het ook waarschijnlijk dat China het bij woorden laat. 'China dreigde met sancties tegen Amerikaanse bedrijven die wapens leverden aan Taiwan. Maar die bleven uit. Ook de excuses die China eiste van Japan voor het oppakken van een vissersboot zijn er nooit gekomen. China heeft daaraan nog geen consequenties verbonden.'

China kan het zich niet veroorloven om de handelsrelaties met de EU te schaden, zegt Parello-Plesner. 'Noorwegen is geen lid van de EU, maar toch zullen veel Europese investeerders terugschrikken als China politiek en zaken gaat vermengen.'

Pessimistischer
Kristian Berg Harpviken van het PRIO Vredes instituut is pessimistischer. 'Noorwegen en China onderhandelen momenteel over een vrijhandelsakkoord. Dat zal op zijn best vertraging oplopen en anders in de ijskast worden gezet.' Het verdrag zou het eerste zijn tussen China en een Europees land.

China is met zijn 1,3 miljard inwoners en snelgroeiende economie een cruciale handelspartner voor Noorwegen, vooral op het gebied van olie, gas, visserij, mest en metalen.

Noorwegen, de vijfde olie-exporteur ter wereld, exporteerde vorig jaar voor 2,7 miljard dollar aan goederen naar China en importeerde ruwweg twee keer zoveel. Noorwegen was een van de eerste landen die de Volksrepubliek China erkende. In 1954 ging het land diplomatieke relaties aan met China.

Onafhankelijk
Delegatieleider Legernes staat achter de reactie van de Noorse minister van buitenlandse zaken. Die benadrukte dat het Nobelcomité onafhankelijk is van de regering. 'Het Nobelcomité moet achter zijn keuze blijven staan. China kan de regering niet op deze manier onder druk zetten. Het is een genante situatie voor beide landen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden