Reportage

Even ontsnappen aan de sleur van het AZC

Om een gebaar te maken naar de vluchtelingen stelden veel profclubs woensdag stadion en spelers beschikbaar voor een middag ontspanning.

Negentig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amvérs) waren woensdag op bezoek in het stadion vanADODen Haag. Ze konden zich vermaken met een potje 'tafelvoetbal' of het nemen van strafschoppen onder leiding van ADO-spelers. Beeld Jiri Buller
Negentig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amvérs) waren woensdag op bezoek in het stadion vanADODen Haag. Ze konden zich vermaken met een potje 'tafelvoetbal' of het nemen van strafschoppen onder leiding van ADO-spelers.Beeld Jiri Buller

Door een erehaag van ADO-spelers maken negentig amv's woensdagmiddag hun debuut in het stadion van ADO Den Haag. De professionals applaudisseren en de amv's zwaaien naar de tribunes. Uit de luidsprekers klinkt 'O, o, o Den Haag', zoals voor elke thuiswedstrijd. Net echt.

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen zijn het, negentig in totaal, en afkomstig van het asielzoekerscentrum in Overberg, een buurtschap bij Veenendaal. Ze zijn een kwartier eerder door twee bussen afgeleverd voor het stadion van ADO Den Haag.

Nog eens 1.910 asielzoekers arriveren tezelfdertijd bij de andere stadions van het betaald voetbal om zich een paar uur professional te wanen. 'Hier hebben ze dagen naar uitgekeken', zegt een van de begeleiders in Den Haag. 'Het Nederlandse voetbal zegt ze nog niet veel, maar zo'n stadion heeft voor iedereen iets magisch.'

De profclubs, in vergadering bijeen, besloten in september dat het tijd werd voor een nobel gebaar. Jacco Swarte, directeur van de Eredivisie CV: 'Oplossen kunnen we de vluchtelingenproblematiek niet, maar we kunnen ze wel iets moois bieden.' Dat is dus deze collectieve weldaad geworden, nota bene op de sterfdag van goedheiligman St Maarten.

Saamhorigheid

Na overleg met het Centraal Orgaan Asielzoekers bleek verveling het grootste probleem in de azc's en die wordt woensdag voor even verdreven. Bij aankomst worden de minderjarige vreemdelingen, van 7 tot en met 17 jaar, onderverdeeld in clubs die Manchester United, Juventus en Borussia Dortmund heten. De eerste selfie wordt gemaakt, een sigaretje gerookt.

Voor hun aankomst zijn de aanwezige media geïnstrueerd. Terughoudendheid dient het parool te zijn. Veel amv's zijn getraumatiseerd, maar kunnen ook daadwerkelijk gevaar lopen wanneer ze herkenbaar worden gemaakt. Geen vragen over hun vlucht. Vandaag is een dag van ontspanning.

Na aankomst gaat het richting spelerstunnel. Op de treden van de trap staat het clublied geschreven: 'ADO, zet in uw krachten. Eendrachtig aan het werk. Houdt steeds uw gedachten. Tezamen zijn wij sterk!' Zo'n dag is het ook in Den Haag, een goed nieuwsshow van saamhorigheid en betrokkenheid.

Na de entree door de erehaag verdelen de clubs zich over het veld. Ter hoogte van een cornervlag wordt levend tafelvoetbal gespeeld, rond de middenlijn staat een soort van voetbalhockey op het programma en in een der strafschopgebieden prijken penalty's op het menu. Elke club wordt vergezeld van twee ADO-spelers.

null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

Maatschappelijke betrokkenheid

De club die vandaag zo heet, mag uiteraard rekenen op Tom Beugelsdijk. Haagser worden profvoetballers van deze generatie niet gemaakt. De joviale Beugelsdijk zegt dat hij zich geen betere bestemming van de woensdagmiddag kan voorstellen. Trainer Henk Fräser zal later trots zeggen dat zijn selectie uitpuilt van maatschappelijke betrokkenheid.

Elke tien minuten wordt gewisseld van spelvorm. In die pauzes doen verslaggevers pogingen tot een vraaggesprek, maar de meeste amv'ers deinzen achteruit. Hart van Nederland heeft een schrikachtige Syriër te pakken. Hem wordt op het hart gedrukt dat het Nederlands voetbal dringend behoefte heeft aan verdedigers. De Syriër zwijgt.

Henk Fräser staat bij een recht-toe-recht-aan-partijtje te kijken, zoals trainers dat kunnen: als hengelaars die vast van plan zijn geen vis te laten ontsnappen. Hij wijst naar een donkere jongen in een oranje shirt, die een perfecte slalom uitvoert met bal aan de voet. 'Dat is er eentje, hoor.'

Het is een 17-jarige Oegandees die luistert naar de fraaie voornaam Gadaffi en sinds vier maanden in het azc van Overberg verblijft. Voetbal zit hem duidelijk in de genen. Gadaffi speelt op dit moment bij Patria in Zeis, maar vandaag doet hij zijn uiterste best het eerste van ADO te halen.

Terwijl de anderen in anonieme shirtjes rond hollen, draagt Gadaffi een shirt van het Nederlands elftal. 'Zelf gekocht', zegt hij met een brede glimlach.

null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden