Even met pa Cosby gebeld

Als de perfecte televisievader dr. Cliff Huxtable verwierf Bill Cosby een imago dat van onschatbare waarde bleek. Tientallen miljoenen dollars verdiende hij met thematische shows, opvoedkundige boeken en reclames waarin familiewaarden worden aangeprezen....

Dinsdag moest Cosby in een New-Yorkse rechtszaal vertellen wat voor buitenechtelijke escapades hij op zijn geweten heeft, en wat er waar is van het verhaal dat Autumn Jackson, het kind van zijn vroegere minnares Shawn Upshaw, zijn dochter zou zijn.

Cosby zat niet in het beklaagdenbankje. Integendeel, hij was opgeroepen als getuige in het proces tegen de 23-jarige Autumn. Die wordt ervan verdacht hem door afpersing veertig miljoen dollar afhandig te hebben willen maken. Autumn Jackson en haar vriend werden gearresteerd nadat zij door de FBI in de val waren gelokt.

Dat Cosby vooralsnog poeslief wordt behandeld door het Amerikaanse publiek heeft ongetwijfeld te maken met het pijnlijke moment waarop de kwestie naar buiten kwam. Terwijl half januari de politie het net rondom Autumn sloot, werd in Californië Cosby's zoon Ennis doodgeschoten.

De verdachte van de roofmoord staat nu terecht in Los Angeles. Tegen de man, een drugsverslaafde die een gedeeltelijke bekentenis heeft afgelegd, is levenslang geëist.

In een vraaggesprek kort na de begrafenis van Ennis Cosby kwam de afpersingszaak ter sprake. Cosby erkende halverwege de jaren zeventig 'een rendez-vous' met Shawn Upshaw te hebben gehad. Dat was een keurig woord voor overspel, en gezien de rouwperiode waarin Cosby op dat moment verkeerde, werd er in het interview verder niet op in gegaan.

In het huidige proces zijn inmiddels wat ranziger details op tafel gekomen. Cosby heeft de vrouw de afgelopen twee decennia zo'n honderdduizend dollar betaald, onder meer om te voorkomen dat zijn slippertje de publiciteit zou halen. Toen Cosby twee jaar na het 'rendez-vous' een foto van de peuter Autumn werd getoond, was hij gedecideerd. 'Dit is niet mijn dochter.'

Cosby is een zeer vrijgevige man, hij doneert miljoenen dollars aan charitatieve instellingen en bekostigt onder meer de studie van zo'n driehonderd minder bedeelde kinderen. Dat deed hij ook met Autumn, die hem eens opzocht op de set van de Cosby Show. Daar zei Cosby haar: 'Ik wil best een vaderfiguur van je zijn, maar ik ben niet je vader.'

Dinsdag verklaarde Cosby dat hij eens op het punt stond een bloedtest te laten afnemen om vast te stellen of hij al dan niet de verwekker was geweest. Op het laatste moment zag hij er vanaf, uit vrees voor ontdekking door de schandaalpers. In de aanloop naar het proces weigerde Cosby een, door de verdediging verlangde, bloedtest. De rechter verklaarde dat het niet om het vermeende vaderschap ging.

Maar dat is natuurlijk wel wat Amerika bezig houdt. Autumn Jackson is haar leven lang voorgehouden door haar moeder dat zij Bill Cosby's dochter is. Het onderlinge contact met Cosby was inderdaad van een vaderlijke aard. 'Ik sta 24 uur per dag voor je klaar', beloofde Cosby. 'Als je iets van me wilt, kun je me altijd bellen.'

Een telefoontje in december 1996 gaf de 'familiaire' relatie een onbehaaglijke wending. Autumn Jackson liet een boodschap achter met de mededeling dat ze dakloos was geworden en 2100 dollar nodig had. Ze hing op na het achterlaten van haar naam: Autumn Cosby.

Vanaf dat moment verliep alles in een stroomversnelling. Ze eiste plotsklaps veertig miljoen dollar, stuurde brieven met haar 'waarheid' naar Cosby's werkgevers en in een mum van tijd sloeg de politie toe. De schuldvraag lijkt in het proces van ondergeschikt belang. Amerika vraagt zich meer af welke façade Bill Cosby al die jaren heeft opgehouden.Tim Overdiek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.