Even los om te schuilen voor de regen

Actievoerders verstoren de opening van de Betuwelijn...

Van onze verslaggever Michiel Haighton

‘Ligt best lekker, hoor’, giechelt een meisje dat zich zaterdag aan de spoorlijn van de Betuweroute heeft vastgeketend. ‘Net alsof ik op een kiezelstrandje lig.’ Samen met een ander meisje heeft ze zich met een ‘lock on’ (een stalen pijpconstructie) vastgeklonken aan een stuk rails. Een mannelijk koppel bezet op eenzelfde manier de naastgelegen rails.

Met slechts een flinterdun matje tegen de scherpe stenen dommelen de twee meisjes even later in slaap. En zullen dat urenlang volhouden, twee keer onderbroken door een bui. Vliegensvlug ontdoen de meisjes zich dan van hun ‘lock on’ om een regenpak aan te trekken en te schuilen onder de geluidswering van de Betuweroute.

Tot enige teleurstelling van de actievoerders is de politie in geen velden of wegen te bekennen. Er zijn nog vijf plekken waar de route door actievoerders van GroenFront! wordt geblokkeerd. Geen trein die dit gedeelte van de spoorlijn vandaag zal bereiken.

‘Wij willen met deze bezetting duidelijk maken dat dit megalomane project geen feestje waard is’, zegt woordvoerder Jaap Krater van GroenFront! ‘Het is de bevolking ondemocratisch door de strot geduwd, de kosten zijn verveelvoudigd en de natuur is van Rotterdam tot Zevenaar vernield.’ GroenFront! voert al sinds eind jaren negentig actie tegen de lijn.

Omwonenden hebben wel sympathie voor de actie. Op een viaduct verzamelen zich steeds meer nieuwsgierigen uit de omliggende dorpjes Zetten en Andelst. Een man komt aangefietst met blikjes bier; voor elke actievoerder een. Een andere voorbijganger steekt twee duimen omhoog. ‘Ik hoorde het net op de radio. Wat een stunt! Prachtig hoor, jongens.’

Ruim twee uur na de bezetting komt de politie polshoogte nemen. Ze komen de actievoerders waarschuwen voor naderend onweer. ‘Als de bliksem op de bovenleiding inslaat, kan een gigantische elektrische ontlading ontstaan’, aldus een van de agenten.

Als de agent terugloopt naar zijn auto, volgt overleg tussen de actievoerders. ‘Misschien is het een hinderlaag.’ Veiligheidscoördinator Yvonne hakt de knoop door. ‘Ik denk dat het gevaar reëel is.’

Dan klinkt onweergeroffel. De lucht kleurt diepzwart. De actievoerders spoeden zich naar de nooduitgang. Het is loos alarm, het onweer passeert op grote afstand. Ieder neemt zijn positie weer in.

Klokslag zes uur wordt de blokkade opgeheven. De biertjes worden opengetrokken. ‘Leve de monarchie!’ grapt actievoerder Tim.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden