Even lekker muiten tegen kapitein Barroso

Hoe ver zijn we nog van de ijsberg?, zullen ze zich in Brussel wel eens afvragen, naarmate de referenda over de Grondwet in Frankrijk en Nederland naderen....

Bert Lanting vanuit de hoofdstad van Europa

Iedereen bezweert dat er niets zal gebeuren en dat er wel een 'ja'uit zal rollen, maar je voelt de spanning. Zo meteen knallen we erop en wat dan? We hadden toch afgesproken dat we geen plan-B – de reddingsvesten – hebben? Maar zonder is misschien toch ook onverstandig !

Uiteraard wordt er aan boord al druk met de beschuldigende vingers gewezen: naar de Franse president Chirac, wiens impopulariteit de Europese Grondwet tot zinken dreigt te brengen; naar het Nederlandse kabinet, dat de ijsberg veel te laat zag aankomen; naar de Commissie-Barroso die niet in staat blijkt het eurosceptische tij te keren.

Terwijl de bemanning ruziet, maakt een groepje eurosceptische verstekelingen zich handenwrijvend op om de kapitein te vernederen. Commissievoorzitter Barroso moet zich vandaag in het Europees Parlement verantwoorden voor het tripje dat hij eind vorig jaar maakte op het luxe schip van Spiros Latsis, een steenrijke Griekse reder en bankier. Spiros Latsis is een oude vriend van de commissievoorzitter, maar volgens zijn tegenstanders zit er een luchtje aan het boottochtje, omdat een van de banken die de Griek bezit, ooit een contract heeft gehad met de Europese Commissie .

Om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen heeft Barroso beloofd dat hij zich niet zal bemoeien met anti-kartel-zaken tegen de scheepvaartindustrie – een pakket dat eurocommissaris Kroes eerder al moest afstaan.

Toch hebben 76 europarlementariërs onder leiding van de Britse eurosceptische afgevaardigde Nigel Farage een motie van afkeuring tegen de Commissie-Barroso ingediend. Veel kans maakt de motie niet: het parlement telt 732 leden en alle grote partijen hebben collectief afstand genomen van de 'publiciteitsstunt' van Farage.

Maar het gaat Farage c.s. ook niet om het vertrek van Barroso en zijn Commissie, maar louter en alleen om het genoegen de Portugese kapitein eens flink te laten zweten aan de vooravond van de referenda.

Farage is 'helemaal in de hemel' dat het debat net vóór de referenda valt. 'Prachtig, precies op het goede moment! We hebben de regels goed bestudeerd, zodat ze er niet meer onder uit konden.'

Hoeveel effect het debat op de referenda zal hebben, hangt volgens hem af van het antwoord van Barroso. 'Als hij toegeeft dat hij fout zat, zal het wel meevallen. Maar als hij doet of het normaal is dat eurocommissarissen hun vrije tijd doorbrengen op de luxe jachten van miljardairs, dan zal dat het nee-kamp flink in de kaart spelen.'

Hoe dan ook, Farage is ervan overtuigd dat de Grondwet komend weekeinde schipbreuk zal lijden en het 'hele Europese project' in de golven zal verdwijnen.

'Heerlijk!,' kraait hij. 'Ik zal de champagnefles niet snel genoeg kunnen openen! Laat het orkest alvast maar de muziek inzetten: 'Nearer, my God, to Thee*'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden