'Even lekker het Nederlandse zand tussen de tenen'

Premier Mark Rutte (3e L) maakt een grapje over de stropdas van Minister Ard van der Steur (3e R) van Veiligheid en Justitie op het strand tijdens de traditionele 'heidag'. Ministers en staatssecretarissen komen bijeen om in informele sfeer en omgeving vooruit te blikken naar het komende politieke seizoen. Beeld null
Premier Mark Rutte (3e L) maakt een grapje over de stropdas van Minister Ard van der Steur (3e R) van Veiligheid en Justitie op het strand tijdens de traditionele 'heidag'. Ministers en staatssecretarissen komen bijeen om in informele sfeer en omgeving vooruit te blikken naar het komende politieke seizoen.

Het waren prachtige plaatjes. Jeanine had haar schoenen uitgedaan. Net als Edith trouwens. Even lekker het Nederlandse zand tussen de tenen. Mark en Lodi namen geen enkel risico en hadden ook Jetta gewoon van het terras mee het strand op getrokken. Je weet immers maar nooit in dit land. Nee, iedereen vond het reuze. Ard van der Steur toonde zich de VVD-variant van Hans Spekman door er binnen en buiten de Kamer gemakshalve dezelfde dresscode op na te houden. En kijk! Jeroen! Apetrots op z'n nieuwe bal. Zie 'm toch eens vrolijk spelen met Klaas Dijkhoff. Ronald Plasterk er vlak achter, hopend dat ze hem zouden vragen of hij soms ook even mee wilde doen.

De Betrouwbare Mannetjes namen de enorme stapel werk die bij thuiskomst lag te wachten door. We hadden al roamende natuurlijk het nodige meegekregen, maar potdikkeme, het waren een paar hete weekjes geweest: de strandtenteigenaar die de doodzieke Pieter Steinz had geweigerd en beveiligd moest worden na een ongekende Denial Of Service-aanval op de sociale media. De journalist die met een knuppelachtig kapmes naar intimiderende Marokkanen had staan zwaaien, waarna het paraat hebben van een kapmes kennelijk minder opmerkelijk werd geacht dan puberende klootzakjes. En de krant die zich de woede van de Amerikaanse courtesy police en hun nimmer stakende Nederlandse collega's op de hals haalde door het N-woord ('nigger') in een kop te gebruiken en een gezellige illustratie van een bewust stereotiep roetmoppie bij te voegen.

Met 822 duizend inwoners nadert de stad gestaag het hoogtepunt uit 1959 (872 duizend). Elk jaar komen er nu 10 duizend Amsterdammers bij. Beeld null
Met 822 duizend inwoners nadert de stad gestaag het hoogtepunt uit 1959 (872 duizend). Elk jaar komen er nu 10 duizend Amsterdammers bij.

Dure huizen, rijke mensen, koffie en veel yoga

Nog even en er wonen meer mensen in Amsterdam dan ooit. En dat niet alleen: de stad ondergaat ook een gedaanteverwisseling. Gezinnen uit de rijkere middelklasse, expats en toeristen veroveren steeds meer wijken in de stad. Met als gevolg: koffiebarretjes, yogastudio's en dure huizen. Die ontwikkeling en veel meer is inzichtelijk gemaakt op Volkskrant.nl/amsterdam.

Vakantie

Iedereen was boos en niemand kreeg de minste tijd om uit te puffen. Er viel geen enkele lijn in te ontdekken, alles ging kriskras door elkaar. Nee, het dunkte ons dat met name de thuisblijvers een stukje vakantie goed hadden kunnen gebruiken.

We zochten de foto's van de heidag van het kabinet nog een keer op. De Aarsmannetjes in ons hoefden geen moeilijke hoornen bril op te zetten om te zien welke doorzichtige droom hier werd uitgedragen: een spiegel voor Nederland, waar alle neuzen gezellig dezelfde kant op staan. Links en rechts gebroederlijk naast elkaar, de zwakkeren in de samenleving gezamenlijk ondersteunend. Een plek waar nieuwkomers gewoon zichzelf kunnen zijn, ongeacht hoe ze gekleed gaan. Een plek ook waar zelfs werklozen het gevoel kunnen hebben dat ze nog gewoon meedoen, als het balletje maar eindelijk eens hun kant op komt rollen. Het contrast met de realiteit kon niet groter.

Ja, met alle respect natuurlijk, we hoopten dus dat we de boel hier na 100+ columns wel even alleen achter konden laten. Maar blijkbaar kunnen we onze kont nog niet keren of de hele flikkerse bende ontaardt óf in woedende chaos óf in gekunstelde eensgezindheid. Nee hoor, heel jammer dit. Wij pakken het wel weer op. Goed dat we terug zijn.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Met zo'n nieuw noodpakket leg je natuurlijk nooit een lekkere basis voor Gentrificatie.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden