Even iets minder milieubewust

Vandaag is het officieel lente en aangezien het eigenlijk allang voorjaar was, heb ik weinig zin meer in winterkost, zelfs niet in spruitjes.

Loethe Olthuis
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ingrediënten

400 g (Spaanse) aardbeien
1 eetl. vloeibare honing
1 rijpe mango
50 g banketbakkersschuimpjes (meringues)
1 eetl. citroensap
orgt voor dilemma's. Want hoe lekker en lenteachtig bijvoorbeeld peultjes, sperziebonen, rucola en asperges ook zijn, ze worden op dit moment gekweekt in warme, energieverslindende kassen. Of ze worden ingevlogen uit verre landen, wat voor een even hoge klimaatbelasting zorgt als de productie van vlees. Het zou AH en consorten sieren als ze dergelijke groente nog niet zouden inkopen. Maar in plaats daarvan stunten ze in maart met groene asperges uit Peru.

Gelukkig zijn er nu wel al rabarber, raapsteeltjes en radijsjes van eigen 'koude grond'. En verse kropsla en spinazie uit Spanje. Met fruit ligt het lastiger. Nee, Nederlandse pruimen, kersen, frambozen of bessen zijn er nog niet. Wel Hollandse kasaardbeien, maar ook die zijn niet echt milieubewust. Spaanse aardbeien scoren al iets beter: klasse 'C' in de Groente- en fruitwijzer van milieucentraal.nl. Helaas halen die het wat smaak betreft niet bij de Nederlandse. Even wachten is dus aan te bevelen.

Maar geduld is nooit mijn beste eigenschap geweest. En als je die Spaanse jongens een beetje verwent met bijvoorbeeld wat honing en je maakt er een lekker mangosausje bij... Helaas scoren ook niet alle mango's goed wat milieu betreft. Braziliaanse mango's zijn het best, liefst met een keurmerk waarop valt op te maken dat ze 'fair' of biologisch zijn. In Brazilië is de opbrengt per hectare hoog, terwijl dit bij mango's uit Ivoorkust juist dramatisch laag is. Laat ook Peruviaanse mango's liever liggen. In dat land worden natuurgebieden ontbost voor mangoteelt.

Haal voor dit nagerecht knapperige schuimpjes of meringues bij de banketbakker (supermarktschuim valt meteen uit elkaar). Kies gele of anders witte, met vanillesmaak.

Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes of plakjes. Meng de honing erdoor en laat even staan. Schil de mango, snijd het vruchtvlees van de pit en pureer het met 50 ml water in een staafmixer of in een blender tot een gladde saus. Proef en maak op smaak af met citroensap. Verbrokkel de schuimpjes in grove stukken en schep ze door de aardbeien.

Verdeel het mengsel over vier schaaltjes of coupes en schenk er aan één kant de mangosaus over, voor een mooi effect.

Serveer en eet direct (anders verdwijnt de 'crunch').

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden