'Even het hoofd in het water en dan weer door'

De oudere moslims in de Kanaalstraat klagen niet over hoge temperaturen. 'Het geloof geeft kracht.'

UTRECHT - Op een bankje in de schaduw aan de Utrechtse Kanaalstraat zitten twee oudere Turkse mannen ontspannen te kletsen. De 70-plussers eten en drinken niets zolang de zon niet onder is. Het is immers ramadan. 'Als ik bid, heb ik het niet warm', zegt Cemil (73). 'In Turkije kon het soms wel 40 graden worden.' Nu staat hij op het punt door de brandende zon naar de moskee te lopen aan het begin van de straat, voor het middaggebed.


Het Rode Kruis waarschuwt Nederlandse ouderen met het warme weer veel te drinken en op het heetst van de dag uit de zon te blijven - tijdens de warme zomer van 2006 overleden volgens de gezondheidsorganisatie duizend ouderen door de hitte. Meneer Cemil benadrukt dat alleen gezonde ouderen zonder risico kunnen vasten, zeker nu het zo warm is. Hij voelt zich heel fit, mede doordat hij actief blijft voor vrienden en familie als loodgieter, zijn vroegere werk. Cemil heeft nog een tip. 'Mensen hebben tegenwoordig meer stress dan vroeger. Dat is niet goed, zeker niet bij deze hitte.'


In de meest mediterrane straat van Utrecht is de sfeer deze tropisch warme maandag nog lomer dan andere zomerdagen. Een winkelbediende besproeit de stoep voor de slagerij en zijn voeten met een tuinslang voor wat verkoeling. Een Turkse groenteboer snijdt geconcentreerd een grote watermeloen in stukken, die hij buiten uitstalt.


Rond de op de stoep uitgestalde tomaten, aubergines en perziken klaagt niemand over de temperaturen van boven de 30 graden. Al vasten de meeste Turkse en Marokkaanse winkeliers en een groot deel van het publiek er, vanwege de ramadan.


Nog heter is het in bakkerij Hicret. Telkens als er een klant binnenkomt, spuit broodverkoper Ismael (27) met een plantenspuit water in een grote ventilator die in de winkel op zijn hoogste stand staat. De druppels vliegen in het rond. 'Dat is service', zegt Ismael. 'De broodovens staan hier continu op 400 graden, het is binnen zeker 10 graden warmer dan buiten.'


Toch houdt Ismael het wel vol, ook met de ramadan. Zijn collega is onverstoorbaar bezig ronde plakken deeg uit te rollen waarvan hij Turkse pizza's maakt. 'Zo nu en dan dopen we ons hoofd in het water en dan werken we weer door.'


Ook Aliye Konus-Alay vindt de hitte geen probleem. De 53-jarige vrouw met een witte hoofddoek slentert met twee eveneens Turkse buurtgenoten over de Kanaalstraat. 'Juist nu de dagen extra lang zijn en het heet is, geeft het geloof me extra kracht om het vasten vol te houden', zegt Konus. Ze herinnert zich hoe heet het was tijdens de ramadan toen ze nog werkte in een wasserij. 'Ik hoor de jongeren wel eens klagen, maar ik heb geen honger of dorst.'


Drieëndertigduizend vrijwilligers opgeroepen

Het Rode Kruis zet 33 duizend vrijwilligers in om mensen in te lichten over het nut van zonbescherming en het voorkomen van uitdroging.

De Amsterdamse horeca mag sinds maandag grotere terrassen neerzetten, omdat het 'tropisch weerscenario' van kracht is. Dat gaat in bij 28 graden.

De ANWB heeft 's avonds extra mensen paraat om automobilisten met pech bij te staan. Vanwege de hitte en de grote trek naar de stranden, is er in de avonduren meer verkeer.

Het RIVM liet maandagmiddag een smog-waarschuwing uitgaan voor het midden en zuiden van Nederland. Zware lichamelijke activiteit werd ontraden. Mensen met luchtwegklachten werd geadviseerd binnen te blijven.

Langs de route van de Drentse fietsvierdaagse zijn extra watertanks geplaatst.

De Twentse rolstoelvierdaagse is vanwege de hitte afgelast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden