Even geduld aub

In de geschiedenis van de televisie zijn tal van affaires de revue gepasseerd. Van een ontplofte Exota-fles bij de VARA tot de Hell's Angels bij Barend & Van Dorp....

Maud Effting Jean-Pierre Geelen

Barend & Van Dorp en de Hell's Angels (2000)

Hell's Angels dwingen Frits Barend en Henk van Dorp met geweld hun excuses te maken omdat ze hen herhaaldelijk een 'criminele organisatie' zouden hebben genoemd. Drie minuten voor de uitzending dringen zo'n tien Hell's Angels de studio binnen en delen klappen uit aan de presentoren. Ze bedreigen hen en eisen voortaan 'motorclub' te worden genoemd. Aan het begin van hun uitzending verklaren Barend & Van Dorp dat hun beschuldigingen niet terecht waren. Ze doen geen aangifte.

Verborgen Moeders - NCRV Dokument (2000)

In de documentaire Verborgen Moeders beschuldigen twee vrouwen hun vaders van incest. Beiden waren naar eigen zeggen verschillende malen zwanger en ondergingen abortussen. Eén vrouw rept zelfs van vier ritueel vermoorde baby's. Toch leveren de documentaires geen hard bewijs. Ook paste maker Thom Verheul geen wederhoor toe. De documentaires zijn anoniem bedoeld, maar al gauw blijkt dat de families gemakkelijk herkend kunnen worden. De familieleden ontkennen alles met klem. Ze voelen zich ernstig beschadigd en spannen rechtszaken aan. Uitslag nog onbekend.

NOVA en Voorhoeve (juli 1995)

In 1995 wordt NOVA tijdens de uitzending gebeld door ene 'Van Dijken van de crisisstaf van het ministerie van Defensie'. Die beweert 'met veel overtuigingskracht' dat twee Nederlandse militairen in Gorazde zijn doodgeschoten. Hij zou via een satelliettelefoon verbinding met Bosnië hebben. De beller geeft een telefoonnummer op, maar is vervolgens steeds in gesprek. NOVA gelooft hem dan maar op zijn woord en confronteert minister Voorhoeve van Defensie confronteren met de feiten. Pas na afloop blijkt het een grap van een onbekende beller.

Hoofdenaffaire - Willibrord Fréquin, Brandpunt (1989)

Toenmalig KRO-verslaggever Willibrord Fréquin 'onhult' in Brandpunt een handel in menselijke lichaamsdelen. Op tv worden vijf hoofden op sterk water getoond. De reportage blijkt echter onzin. Een man bekent de hoofden in '83 te hebben gestolen van het Anatomisch Embryologisch Instituut en zegt dat hij ze aan de KRO heeft verkocht. Twee weken daarvoor maakte Fréquin ook al een omstreden uitzending over een xtc-laboratorium met een KRO-medewerker die zich voordoet als pillenhandelaar. Fréquin wordt na de hoofdenaffaire geëxcommuniceerd door de KRO.

Karel van de Graaf en de schietpartij (1984)

'Heren, heren!', kon presentator Karel van de Graaf nog net uitbrengen voor zijn studiogasten met elkaar op de vuist gingen in zijn live talkshow voor de Avro. De Surinaamse ex-parlementariër Paul Somohardjo, die was komen praten over ontwikkelingshulp, kreeg midden in de discussie klappen van een Bouterse-aanhanger uit het publiek. Het meubilair vloog door het decor, de rest van het publiek raakte ook slaags met elkaar, en er was nog net een schot te horen voordat het beeld op zwart ging. Het fragment werd in 42 landen vertoond. Niemand werd vervolgd.

Wibo van de Linde en euthanasie (1984)

In TROS Aktua filmt Wibo van de Linde professor Van Bemmelen en zijn vrouw Lucy, die vrijwillig hun levens willen beëindigen. Het plan is eerst haar te laten sterven. Hij zal later volgen. Lucy sterft, maar haar man vertrekt vervolgens naar Oostenrijk, waar hij hertrouwt (en na acht maanden alsnog overlijdt aan kanker). Lucy had tijdens het interview nog wel aangegeven dat ze soms dacht dat haar man haar wilde vermoorden, maar Van de Linde stapte pas naar de politie toen ze al dood was. Aan het eind van de uitzending komt de TROS met een kort zinnetje over misleide mensen.

Ard Horvers en de IRA-terrorist (1975)

TROS Aktua-verslaggever Ard Horvers houdt een 'exclusief interview' met een IRA-terrorist ('Hugh Dygan') die een deken over zijn hoofd heeft om niet herkend te worden. Hij zou te maken hebben met de ontvoering van de Nederlandse zakenman Tiede Herrema. Na een paar dagen melden journalisten van de Volkskrant en NCRV's Hier en Nu dat Horvers voor de gek is gehouden door een oplichter. Ook de TROS geeft uiteindelijk toe dat het een canard is. Niettemin beweert Horvers nog steeds dat zijn verhaal klopt; volgens hem waren zijn collega's jaloers.

Exota-affaire en Marcel van Dam (1971)

Ombudsman Marcel van Dam waarschuwt in zijn VARA-uitzending voor ontploffingsgevaar van frisdrankflessen en toont in slow-motion hoe ze kunnen exploderen. Vooral de populaire frisdrank Exota moet het ontgelden. Na de uitzending barst de hysterie los over koolzuurhoudende frisdranken. Na een jaar is Exota bijna failliet. Eén probleem: de flessen ontploften niet uit zichzelf, maar de tv-makers schoten erop met kogeltjes. Bovendien blijkt de fles een gewone fles, met dunnere wand. Na 25 jaar juridische strijd moet de VARA 7,5 miljoen schadevergoeding betalen.

Omdat mijn fiets daar stond - Louis van Gasteren (1966)

Louis van Gasteren filmt in Omdat mijn fiets daar stond hoe vier agenten een onschuldige voorbijganger afrossen op de Prinsengracht in Amsterdam. De jongen loopt toevallig langs de opstandige menigte die zich heeft verzameld bij de opening van een fototentoonstelling over de verloving van Beatrix en Claus. Het NTS-Journaal weigert de beelden uit te zenden. Diezelfde avond zendt VARA's Achter het Nieuws de filmopnamen wél uit, maar krijgt vervolgens een stortvloed van negatieve reacties over zich heen. Ook de Centrale Commissie voor de Filmkeuring verbiedt de film.

Jan Vrijman - Dag Koninginnedag (augustus 1957)

Met de documentaire Dag Koninginnedag van de VPRO, uitgezonden op de verjaardag van Wilhelmina, schopt de onorthodoxe maker Jan Hulsebos (alias: Jan Vrijman) een barst in het Oranje-gevoel. Hij laat onder meer oud-opstandelingen van De Zeven Provinciën aan het woord en stelt kritische vragen bij de Atjeh-oorlog. Na de uitzending krijgt Vrijman een golf van nationale verontwaardiging over zich heen. De VPRO capituleert en deelt mee dat Vrijman twee jaar lang niet meer voor de omroep mag werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden