Evacuatie uit Jemen na terreuralarm

Uit vrees voor een omvangrijke terreuractie van Al Qaida hebben de VS en Groot-Brittannië dinsdag ambassadepersoneel uit Jemen teruggetrokken. Ook de staf van de Nederlandse ambassade is ingekrompen. Amerikaanse, Britse en Nederlandse burgers zijn opgeroepen te vertrekken uit het land, waar zich de actiefste tak van het internationale terreurnetwerk lijkt op te houden.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De Amerikaanse luchtmacht haalde negentig diplomatieke medewerkers met transportvliegtuigen op in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Alle personeelsleden van wie de aanwezigheid niet strikt noodzakelijk is, moesten hun post verlaten. Groot-Brittannië evacueerde alle medewerkers van zijn ambassade.

Washington riep burgers op uit Jemen te vertrekken vanwege het 'extreem hoge' dreigingsniveau. Ook Londen adviseerde landgenoten Jemen te verlaten dan wel te mijden.

Den Haag gaf de veertig geregistreerde Nederlanders in Jemen het dringende advies op eigen gelegenheid weg te gaan. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken beperkte de bezetting van de ambassade tot een 'kernstaf' van vier personen. Normaal zijn er 21 medewerkers (zes Nederlanders en vijftien Jemenieten).

Volgens Timmermans beschikt zijn ministerie over 'nieuwe concrete informatie over de terreurdreiging'. De Nederlandse ambassade blijft zeker tot en met maandag dicht.

De waarschuwingen kwamen kort na de bekendmaking dat vier strijders van Al Qaida zouden zijn gedood bij een aanval met een Amerikaanse drone. De slachtoffers reden met een auto in de provincie Maarib toen ze vanuit de lucht met raketten werden bestookt.

Uit kringen van de Jemenitische veiligheidsdiensten werd vernomen dat de afgelopen dagen tientallen leden van Al Qaida in Sanaa zijn aangekomen. Dit zou erop duiden dat terroristen bezig zijn met het voorbereiden van een omvangrijke terreuractie tegen westerse doelen in Jemen.

De autoriteiten in Sanaa lieten gisteren weten aanwijzingen te hebben dat Al Qaida plannen maakt voor terroristische aanvallen tijdens het Suikerfeest, de afsluiting van de ramadan. Ze gaven een lijst vrij met de namen van 25 meest gezochte Al Qaida-strijders.

Van Amerikaanse en Britse zijde worden geen details gegeven over de dreiging. Er wordt alleen gezegd dat er gevaar uitgaat van de organisatie Al Qaida op het Arabische Schiereiland.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Dick Schoof, richt de terreurdreiging zich niet specifiek op Nederland. Wel zijn de Nederlandse veiligheidsdiensten, op Amerikaans verzoek, sinds zondag extra alert op passagiers en vracht van Schiphol naar de VS.

Op Belgisch verzoek geldt extra waakzaamheid rond de treinen naar België. 'De Belgen hebben specifiekere informatie op grond waarvan zij maatregelen hebben genomen', zegt Schoof.

De VS en andere westerse landen sloten afgelopen weekeinde ambassades en consulaten in de Arabische wereld. Aanleiding was een onderschept bericht van Al Qaida-leider Ayma al-Zawahiri aan de chef van Al Qaida in Jemen, Nasser al-Wuhayshi. Al-Zawahiri zou Al-Wuhayshi opdracht hebben gegeven een grote aanslag te plegen. Volgens The New York Times gaat het om de ernstigste terreurdreiging sinds de aanslagen van 11 september 2001.

Ongerustheid over nieuw vloeibaar explosief

Een met Al Qaida verbonden terreurgroep zou een vloeibaar explosief hebben ontwikkeld dat met de bestaande technieken op luchthavens niet is te ontdekken. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC News. De vloeistof zou in gedroogde vorm zijn explosieve kracht behouden. Terroristen kunnen kleding in de vloeistof dompelen en die - eenmaal opgedroogd - tot ontploffing brengen. Het materiaal zou zijn gemaakt door de beruchte bommenmaker Ibrahim al-Asiri. Hij zou ook de onderbroekbom hebben bedacht die in 2009 werd gedragen door een Nigeriaan op een vlucht van Amsterdam naar Detroit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden