Evacuatie Oost-Aleppo gestaakt; tienduizenden burgers in onzekerheid

Wat begon als een voorspoedige evacuatie van de laatste tienduizenden burgers uit het belegerde Oost-Aleppo, is uitgedraaid op een impasse. De Syrische regering heeft de operatie per direct stilgelegd vanwege de claim dat rebellen het bestand hebben geschonden. Volgens Rusland is de evacuatie al voorbij: alleen radicale strijders zouden zijn achtergebleven.

Redactie
Inwoners uit Bustan al-Qasr verlaten hun wijk. Beeld afp
Inwoners uit Bustan al-Qasr verlaten hun wijk.Beeld afp

Syrische regeringsbronnen wijzen met beschuldigende vinger naar de rebellen: zij zouden gevangenen en zware wapens mee naar buiten hebben gesmokkeld en de evacuatie van burgers uit twee regeringsgezinde plaatsen in Idlib hebben geblokkeerd. Beide partijen beschuldigen elkaar van het beschieten van de konvooien met evacués.

Hoewel Rusland beweert dat de evacuatie al is afgelopen, melden de Verenigde Naties dat nog zo'n 50.000 inwoners wachten op een uittocht uit de belegerde oostelijke enclave. Zij kunnen nu geen kant op en zijn teruggekeerd naar hun huizen. Ondertussen heeft Rusland aangekondigd dat het Syrische leger zijn gevechtsoperaties in de stad heeft hervat om het laatste verzet te stuiten.

Een getuige zegt tegen persbureau Reuters dat de volgepakte bussen die de regeringswijk Ramousah hadden bereikt weer zijn teruggekeerd naar het oosten van de stad. De vrees voor een nieuwe slachting onder de achtergebleven burgers is groot.

Hulpverleners hebben volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zonder verdere uitleg de opdracht gekregen Oost-Aleppo te verlaten. Elizabeth Hoff van de WHO zegt vanuit het westen van de stad: 'Ik denk dat het bericht (om de evacuatie op te schorten) van de Russen komt die de omgeving monitoren.' Ze hoopt dat de evacuatie alsnog wordt hervat.

Volgens informatie van de WHO zijn er rond 7 uur vanochtend 194 patiënten gearriveerd in acht overvolle ziekenhuizen in West-Aleppo, de rebellenprovincie Idlib en Turkije. Het gaat om patiënten met ziekteverschijnselen als diabetes of ernstige verwondingen.

Aanslag jong meisje

Een jong meisje, volgens de Syrische staatstelevisie slechts negen jaar, heeft zich vrijdag opgeblazen in een politiebureau in Damascus. Een ooggetuige vertelde dat het kind het bureau binnenliep en vroeg of ze naar de wc mocht. Daarop volgde een krachtige explosie. Welke extremisten haar tot de daad hebben aangezet, is niet bekend. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat een onbekend aantal slachtoffers is gevallen.

Veilige aftocht gegarandeerd

Volgens het Rode Kruis zijn sinds donderdag 3.000 burgers en 40 gewonden uit Oost-Aleppo geëvacueerd. Rusland hanteert hele andere cijfers: 9.500 mensen, inclusief 4.500 strijders en 337 gewonden, zouden de rebellenwijken hebben verlaten.

Turkije heeft aangekondigd dat er twee kampen zijn opgezet in het grensgebied. In totaal kunnen hier 80.000 vluchtelingen worden ondergebracht. Zieken en zwaargewonden hebben toestemming om de grens met Turkije over te gaan.

Het Syrische leger garandeerde eerder deze week een veilige aftocht uit Oost-Aleppo. Russische soldaten begeleidden de konvooien. Volgens het ministerie van Defensie in Moskou heeft president Poetin persoonlijk opdracht gegeven tot deze beveiligingsoperatie. De Russische soldaten maken deel uit van de interventiemacht die sinds een jaar in Syrië is. Ze waren de afgelopen dagen ook betrokken bij het verstrekken van voedsel aan bewoners die de oostelijke rebellenbolwerken hadden verlaten.

Op het raam staat geschreven: op een dag keren we terug. Beeld afp
Op het raam staat geschreven: op een dag keren we terug.Beeld afp

Voor de Syrische president Bashar al-Assad is de herovering van Aleppo zijn grootste overwinning in de Syrische burgeroorlog: voor het eerst in jaren heeft hij de macht terug in alle grote steden in Syrië. Nu de rebellen zijn verbannen naar het platteland, is het effectief gedaan met de politieke oppositie die hem sinds 2011 omver heeft proberen te werpen.

Aleppo is gevallen

De oorlog is nog niet voorbij
Maanden van belegering en bombardementen van het Syrische leger gingen vooraf aan de ineenstorting van de verdedigingslinies van de anti-Assad-groeperingen. Wat maakt de herovering van Aleppo zo'n belangrijke mijlpaal voor het Assad-regime?

Wereldorde zonder sturende macht
De val van Aleppo markeert de overgang naar een wereldorde waarin een sturende macht ontbreekt, schreef Arnout Brouwers gisteren in het commentaar.

Chaos rond evacuatie van Aleppo
Hoe kon het bestand deze week zo mislukken? Dat heeft te maken met de lappendeken aan strijdende partijen in Aleppo, legt correspondent Ana van Es uit. Op het eerste gezicht wordt de oorlog gevoerd tussen het leger van president Assad en de rebellen, die onderling uiteenvallen in meer dan zestig groeperingen. Maar het Syrische leger alleen kan de oorlog niet winnen. Daarom krijgt Assad militaire steun van Rusland, maar ook van een wirwar aan milities uit Iran, Irak en Afghanistan.

Het front in Aleppo
De in Aleppo geboren fotograaf Fouad Hallak vluchtte anderhalve maand geleden weg uit zijn stad. In deze video vertelt hij waarom:

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden