Evacuatie New Orleans wegens komst Katrina

De Amerikaanse stad New Orleans maakt zich op voor de orkaan Katrina. Burgemeester Ray Nagin heeft de bijna half miljoen inwoners verplicht de stad te verlaten, evenals 900 duizend mensen in de directe omgeving...

Mensen die niet weg kunnen, worden onder meer opgevangen in het Louisiana Superdome stadion. Tienduizenden inwoners van de staten Louisiana, Mississippi en Alabama ontvluchtten zondag het kustgebied.

Katrina wordt al omschreven als een 'monsterstorm'. Meteorologen sluiten niet uit dat de orkaan over New Orleans zal trekken.

Auto's stonden zondag bumper aan bumper om New Orleans te verlaten. Hotels tot ruim 200 kilometer in het binnenland waren allemaal volgeboekt, aldus de BBC. Sommige benzinepompen zaten al zonder brandstof.

New Orleans is kwetsbaar omdat het aan drie kanten omgeven wordt door het water en twee meter onder de zeespiegel ligt. Als de storm inderdaad de jazzstad op zijn weg vindt, kunnen vloedgolven tot 7,5 meter New Orleans treffen. De angst bestaat dat Katrina 'the Big One' is.

Nagin zei tijdens een persconferentie dat 'onze ergste vrees waarheid kan worden'. De burgemeester is vooral bang voor dijkdoorbraken, waardoor de stad onder water kan komen te staan. 'God bescherme ons', zei de eerste burger.

Katrina bevond zich zondagmiddag vierhonderd kilometer van de monding van de rivier Mississippi. Naar verwachting zal de hevige storm maandagochtend (lokale tijd) aan land gaan. Het pad van de orkaan is moeilijk te bepalen, maar Louisiana, Mississippi en Alabama liggen in de gevarenzone.

'Het heeft de potentie om veel mensenlevens te kosten', aldus directeur Max Mayfield van het Nationaal Orkaan Centrum in Miami in Florida. 'Ik werk hier al 33 jaar en wij hebben ons altijd zorgen gemaakt over New Orleans', zei hij tegen de Britse omroep BBC.

De orkaan raasde vorige week over Florida en kostte daar aan zeven mensen het leven. Boven de Golf van Mexico won Katrina aan kracht en groeide uit tot een orkaan van de vijfde en hoogste categorie op de schaal van Saffir & Simpson, met windsnelheden tot 256 kilometer per uur.

'Dit is een gevaarlijke, heel gevaarlijke orkaan en hij vormt een enorme bedreiging voor het zuidoosten van Louisiana', zei luitenant-kolonel Pete Schneider van de Nationale Garde van Louisiana tegen CNN. Zondagmorgen (plaatselijke tijd) viel de eerste regen aan de kust.

Meteoroloog Ed Rappaport van het Nationaal Orkaan Centrum voorspelt veel schade. 'Er zal enorme tot mogelijk catastrofale schade aan veel bouwwerken ontstaan. Veel bomen zullen omgaan, mogelijk miljoenen. Mensen moeten het kustgebied nu verlaten.'

Een deel van de olieplatforms in de Golf van Mexico, die in een kwart van de oliebehoefte van de Verenigde Staten voorzien, werd geëvacueerd. President Bush heeft de staat Louisiana al tot noodgebied verklaard waardoor federale hulp beschikbaar komt.

Een keer eerder trof een zware orkaan New Orleans. In 1965 raasde de orkaan Betsy langs. Toen stond de halve stad onder water en raakten 60.000 mensen dakloos. Maar Betsy was geen categorie 5 orkaan. Toen kwamen in Louisiana en belendende staten meer dan zeventig mensen om het leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden